ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Ντράγκι για τη ρευστότητα

Τελεσίγραφο Ντράγκι για τη ρευστότητα

Οι δύο όροι για την αποπληρωμή των ομολόγων του Μαρτίου

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι πρέπει να αποδείξει στην πράξη πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup, προκειμένου να λάβει ανάσες ρευστότητας, στέλνει ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

Όπως αποκαλύπτει η «Αγορά», η ΕΚΤ προτίθεται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της κατά τους επόμενους μήνες, αλλά θέτει όρους.

Ειδικά για τον Μάρτιο, οπότε οι υποχρεώσεις τη χώρας ανέρχονται σε 6,13 δισ. ευρώ (1,53 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ από το δάνειο του α' προγράμματος διάσωσης το 2010 και 4,6 δισ. λήξεις εντόκων γραμματίων), η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει την άντληση ποσού έως 3 δισ. ευρώ μέσω εντόκων αν η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι αφενός θα ψηφιστεί από τη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση και αφετέρου θα προχωρήσει σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Ως τέτοια νοείται μια αποκρατικοποίηση, όπως η οριστική έγκριση της συμφωνίας για τα αεροδρόμια.

Σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις, έπειτα από συζήτηση και συμφωνία με την ΕΚΤ, θα πρέπει να προχωρήσει και τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί το ιδιότυπο καθεστώς των «τεχνικών λύσεων» και των έκτακτων εκδόσεων εντόκων για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Σχετικές ειδήσεις