ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς

Κυβέρνηση: Να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς

Αισιόδοξο είναι το κλίμα στην κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup, όπως αποτυπώθηκε και στη σύσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΩΝ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αναμένεται από το Eurogroup ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου. Η κυβέρνηση εστιάζει κυρίως στο θέμα της ρευστότητας υπενθυμίζοντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Γι’ αυτό το λόγο, το ζητούμενο είναι η «χαλάρωση» της στάσης της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ταυτόχρονα και ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Ως προς αυτό, παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι o κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το EuroWorking Group

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Σημείωναν ταυτόχρονα, ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Τέλος, η ίδια πηγή σημείωσε πως το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον.

Γερμανός αξιωματούχος: Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη

«Τώρα γίνονται προτάσεις από την ελληνική πλευρά τις οποίες μπορούμε πλέον να συζητήσουμε» φέρεται να έχει δηλώσει αξιωματούχος από τη Γερμανία, όπως μετέδωσε το Mega.

Όπως πρόσθεσε, αυτό έπρεπε να είχε γίνει από το Φεβρουάριο. «Γι αυτό πάμε με συγκρατημένες ελπίδες στο Eurogroup» τόνισε, μη αποκλείοντας πάντως η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη.

Σχετικές ειδήσεις