ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τα ομόλογα 13 εταιρειών της Ευρωζώνης στον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων για αγορά

ΕΚΤ: Τα ομόλογα 13 εταιρειών της Ευρωζώνης στον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων για αγορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διεύρυνε τον κατάλογο των ομολόγων που μπορεί να αγοράζει στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης (QE), περιλαμβάνοντας σε αυτόν ομόλογα επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, στις οποίες υπάρχει κρατική συμμετοχή, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΤ ενισχύει τις προσπάθειες για να τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ιταλικές εταιρείες κοινής ωφέλειας Enel SpA, Snam SpA και Terna SpA - Rete Elettrica Nazionale είναι μεταξύ των εκδοτών ομολόγων, το χρέος των οποίων θα μπορεί τώρα να αγορασθεί, σύμφωνα με ανάρτηση της ΕΚΤ στον διαδικτυακό τόπο της. Τα ομόλογα των εταιρειών αυτών έκαναν ράλι.

Η ΕΚΤ επιδιώκει να διοχετεύσει ρευστότητα 1,1 τρις ευρώ στην Ευρωζώνη για να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων, καθώς η ελληνική κρίση αναταράσσει τις αγορές στην περιοχή, αναφέρει το δημοσίευμα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει χρέος - καλυμμένα ομόλογα, κρατικά ομόλογα, ομόλογα Οργανισμών και τιτλοποιημένα δάνεια - αξίας 295 δισεκ. ευρώ. Η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δις ευρώ τον μήνα έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016 για να αυξήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Οι τιμές των ομολόγων της Enel έκαναν άλμα, με τους τίτλους της που λήγουν στον Μάιο του 2024 (και κουπόνι 5,25%) να αυξάνονται κατά 2,6 σεντς στα 127 σεντς, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση για πάνω από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το 25,5% της Enel ανήκει στο ιταλικό κράτος, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Snam και την Terna είναι 28,9% και 29,9%, αντίστοιχα. Συνολικά, 13 νέα νομικά πρόσωπα από την Ευρωζώνη προστέθηκαν στον κατάλογο αγορών της ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης εταιρείες, στις οποίες το κράτος έχει μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής.

Σχετικές ειδήσεις