ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Επαφές για παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΓΣΕΕ: Επαφές για παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει, αναμένεται να αναλάβει η ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει την παράταση σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με δεδομένο ότι Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η ισχύς της για ένα ακόμη έτος, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα me στελέχη της ΓΣΕΕ, υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, θεσπίστηκε το Μάρτιο του 2014. Διατηρούσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς και σημαντικά επιδόματα, όπως το επίδομα γάμου. Το ύψος του βασικού μισθού παρέμενε στα 586 ευρώ, όπως είχε οριστεί με την 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ισχύς της ΕΓΣΣΕ έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ η μετενέργειά της ίσχυε έως τις 31 Μαρτίου του 2015.

Έκτοτε η μετενέργεια της σύμβασης, έχει παραταθεί άλλες δυο φορές μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εξέφρασε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και ζητά «την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, η οποία να προβλέπει αυξήσεις».