ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνθηκολόγηση ή υποχώρηση για συμφωνία και χρέος

Συνθηκολόγηση ή υποχώρηση για συμφωνία και χρέος

Η ελάφρυνση του χρέους το πεδίο δράσης των δανειστών για να ζητήσουν σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ Η ΑΘΗΝΑ - ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΜΕΤΩΠΟ

Τέθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά στόματος Ντάισελμπλουμ, ωστόσο όπως έχουμε ξαναζήσει πάντα ζητούνται ανταλλάγματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μέτρα 9 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση, με σταθερή την απαίτηση για σκληρό μαχαίρι στις συντάξεις και άλλες υποχωρήσεις. Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει μετ’ επιτάσεως την πώλησή τους ακόμη και ξεπούλημα των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο είναι έντονο και περίπλοκο με τις απαιτήσεις άκαμπτες στα βασικά θέματα που έχουν μείνει να αιωρούνται.

Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Δημοσιονομικό, Κόκκινα Δάνεια και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, θα μπουν ξανά στο τραπέζι αρχίζοντας από σήμερα με τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο και εκεί θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για όσο διάστημα διαρκέσουν οι επαφές.

Επισήμως, οι συνομιλίες αρχίζουν την Πέμπτη 10 Μαρτίου με το ασφαλιστικό να είναι το κύριο θέμα συζήτησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Τα σημεία τριβής στο Ασφαλιστικό το ποσοστό αναπλήρωσης, οι εργοδοτικές εισφορές και η εθνική σύνταξη

Οσον αφορά το φορολογικό θα πρέπει να κλείσει η φορολογία εισοδήματος, τα ενοίκια, οι αγρότες, το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων αλλά και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα η κυβέρνηση κάνει «ταμείο» και αποτιμά την κατάσταση με συνεχείς συσκέψεις που θα πραγματοποιούνται και στο Μαξίμου με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Σήμερα, μάλιστα, για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη στη Βουλή, πριν από το ραντεβού στο Χίλτον.

Ωστόσο ενώ η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση αυτού του κύκλου των επαφών με τους πιστωτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφιβάλλει ισχυριζόμενη διά του Ντομπρόβσκις πως είναι έτοιμη να «κινηθεί γρήγορα» για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως το πόσο γρήγορα θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

Σχετικές ειδήσεις