ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα μειώσετε την επόμενη δόση του ΕΝΦΙΑ

Έτσι θα μειώσετε την επόμενη δόση του ΕΝΦΙΑ

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 στο ΤΑΧΙS για τη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία ακινήτων τους με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Στην περίπτωση που από τον επανυπολογισμό προκύψουν διαφορές στο ποσό του φόρου με το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν πληρώσει έως σήμερα τον ΕΝΦΙΑ (ολόκληρο ή την α΄ δόση) αλλά διαπιστώνουν πως υπολογίστηκε με βάση λανθασμένα στοιχεία που είχαν περιλάβει στο Ε9 του 2016, μπορούν πλέον:

- Να διορθώσουν τα λάθη (πχ όροφος, επιφάνεια, χρήση ακινήτου) τα οποία επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ. Μετά την διόρθωση αυτή, η εφορία θα επαναυπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ. Οι επόμενες δόσεις θα αλλάξουν, καθώς θα αφαιρεθεί και η πρώτη καταβολή από το νέο οφειλόμενο ποσό που θα προκύψει.

- Να γλιτώσουν 50 ευρώ από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων αυτών, αν την υποβάλουν από σήμερα και έως και τις 30-11-2016. Αν προλάβουν, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ.

- Να πληρώσουν μισό πρόστιμο και για κάθε προηγούμενο έτος στο οποίο διόρθωσαν το ίδιο λάθος, όπως έκαναν με την αλλαγή στο Ε9 του 2016. Αν δηλαδή και στο παρελθόν είχαν αναγράψει λάθος πχ το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή δεν είχαν γράψει την ηλικία του επικαρπωτή, πρέπει να κάνουν τις διορθώσεις για τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να υπολογιστεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ. Ασχέτως αν προκύπτει ελάφρυνση ή επιβάρυνση από τη διόρθωση αυτή, εκτός από τη νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν και πρόστιμο για την κάθε χρονιά που είχε λάθος και διορθώνεται τώρα. Όσοι σπεύσουν έως 30/11/2016 θα πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από 1/12/2016 θα ισχύει πλέον η γνωστή «ταρίφα» των 100 ευρώ για κάθε έτος που διορθώνουν.