ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται εξελίξεις για την Proton Bank

Έρχονται εξελίξεις για την Proton Bank
Κοντά στη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι η Proton Bank, ενώ υπάρχει κι ενδιαφέρον από ελληνοαμερικάνικο fund για την τράπεζα

Κοντά στη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι η Proton Bank, ενώ υπάρχει κι ενδιαφέρον από ελληνοαμερικάνικο fund για την τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters, τραπεζίτη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η έκδοση του ομολόγου θα γίνει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Θα υπάρξει επένδυση από τις τέσσερις τράπεζες στο μετατρέψιμο ομόλογο μέχρις ότου βρεθεί ο τελικός επενδυτής για την τράπεζα», είπε ο τραπεζίτης.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αυτήν την αύξηση του κεφαλαίου, μέσω της αγοράς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα στην τράπεζα προέκυψαν μετά την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει έλεγχο στην τράπεζα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που σχετίζεται με συναλλαγές του βασικού της μετόχου.


Στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας για τις τράπεζες

Μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδας να αρνείται να σχολιάσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες ενδέχεται να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA εξαιτίας της απόσυρσης τραπεζικών καταθέσεων της κυβέρνησης, αλλά τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν.

«Δεν έχουμε ακούσει για ενεργοποίησή του, μόνο ότι η διευκόλυνση του ELA είναι έτοιμη για κάθε περίπτωση», είπε ένας άλλος τραπεζίτης που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.

«Οι συνθήκες ρευστότητας στενεύουν πραγματικά μετά τις 22 Αυγούστου. Εκτιμάται ότι η συνολική ρευστότητα της κυβέρνησης μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα υπερβαίνει τα 2 έως 2,5 δις ευρώ μέχρι την εκταμίευση της έκτης δόσης του πακέτου στήριξης της ΕΕ/ΔΝΤ», είπε ο τραπεζίτης.

Το Δημόσιο απέσυρε καταθέσεις προκείμενου να αποπληρωθούν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 5,9 δις ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Ενδιαφέρον και από ελληνοαμερικάνικο fund;

Οι τραπεζίτες είπαν επίσης πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα ελληνοαμερικάνικο fund ίσως να ενδιαφέρεται για την Proton, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Attica Bank εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία ή συγχώνευση με την Proton Bank.

Η Proton Bank, με 31 υποκαταστήματα και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ, διέθετε συνολικό ενεργητικό 3,8 δις ευρώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Διαβάστε στο newscode για το Απρόβλεπτη εξέλιξη στην Proton Bank