ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένα έλεος: Μέχρι και 360 ευρώ το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Κανένα έλεος: Μέχρι και 360 ευρώ το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Απώλειες πολλαπλών ταχυτήτων, που ξεκινούν από 1 ευρώ και αγγίζουν σε ακραίες περιπτώσεις τα 360 ευρώ έρχονται για 900.000 συνταξιούχους το 2019.

Το παραδέχτηκε και η Αχτσιόγλου ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι με τους δανειστές, τόνισε ότι η αρνητική μεταβολή θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, ποσοστό που θα επηρεάσει με άλλα λόγια το 30% των συνταξιούχων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το... ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσωπική διαφορά να κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 20% με 25%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 360 ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, που θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι. Χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ (βασική σύνταξη) με αποτέλεσμα να καταγράφουν προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν ακόμη και τα 400 ευρώ, ειδικά αν έχουν φύγει με 35-40 χρόνια και ασφάλιση στις υψηλότερες κατηγορίες. Ποσοστιαία οι προσωπικές τους διαφορές αγγίζουν το 40% της συνολικής σύνταξης.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις. Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Σχετικές ειδήσεις