ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερής συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο

Διμερής συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο

Συμφώνησαν σήμερα στη Μόσχα, η Ουκρανία και η Ρωσία, σε μια δραστική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που θα πωλείται στο Κίεβο, «αυτή η συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες θα έχει υπογραφεί», μετέδωσαν απο το Κίεβο και τη Μόσχα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.



Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Ekonomicheskie Izvestiya επιβεβαιώνει σήμερα την προσεχή σύναψη αυτής της συμφωνίας, αναφέροντας πως το ρωσικό φυσικό αέριο παραδίδεται στο Κίεβο προς 400 αμερικανικά δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα.

Η πηγή αυτή προβλέπει μείωση αυτής της αποτίμησης «έως τα 230 αμερικανικά δολάρια» και θεωρεί τον Δεκέμβριο χρονικό ορόσημο για την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο πολιτικός φίλος της Ρωσίας Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τόνισε πρόσφατα πως «το ακριβό ρωσικό φυσικό αέριο ζημιώνει και την ουκρανική και τη ρωσική οικονομία». Παράλληλα τόνισε ότι «το ουκρανικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου δεν πωλείται».

Στη Μόσχα, ο κ. Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα ότι, επίσημο ρωσικό σχόλιο δεν θα υπάρξει μέχρις ότου υπογραφεί αυτή η συμφωνία.

Στο πρόσφατο παρελθόν , πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια του 2006 και του 2009, διακόπηκε δύο φορές στους αγωγούς η ροή του φυσικού αερίου της Ρωσίας, εξαιτίας των διαφωνιών Κίεβου-Μόσχας για τους όρους παράδοσης και εκμετάλλευσής του. Μέσω ενός μακρού δικτύου αγωγών, το ρωσικό φυσικό αέριο καταλήγει στην «καρδιά» της ΕΕ.