ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ και με την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα

Θρίλερ και με την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα

Έρχονται ή όχι οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα;

Στο ερώτημα αυτό, κατηγορηματική απάντηση δεν έχουν πλέον ούτε στο υπουργείο Οικονομικών, που πάντα γνώριζαν κάτι παραπάνω, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, σχετικά με τις προθέσεις του κ. Πόουλ Τόουμσεν και των συν αυτώ, διίστανται.

Υπάρχει μια πλευρά, που υποστηρίζει ότι «έως αύριο το απόγευμα θα έχουν επιστρέψει», για να αναλάβουν δράση από Δευτέρα, αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχουν μελετήσει το κείμενο του Προϋπολογισμού για το 2012, που θα έχει κατατεθεί έως αύριο το μεσημέρι.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που επιμένει ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής τους άμεσα» ή τουλάχιστον πριν υπογραφεί από τον κ. Αντώνη Σαμαρά (και τους υπολοίπους παραλήπτες της) η δεσμευτική επιστολή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Δηλαδή, προστίθεται ένας ακόμη μοχλός πίεσης προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να υποχωρήσει και να βάλει την υπογραφή του κάτω από το σχετικό κείμενο.

Από τη Συγγρού, ωστόσο, διαμηνύεται ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, οπότε το αδιέξοδο παραμένει.

Όσο όμως η τρόικα δεν επιστρέφει, «πάνε προς τα πίσω» μια σειρά από υποχρεώσεις, που θα πρέπει να εκπληρωθούν και κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες επίσης μια σειρά από ανελαστικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου.

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεταφέρεται για αργότερα και η μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα των μελών της task force, η οποία ήταν έτοιμη να αναλάβει δράση από τα μέσα Νοεμβρίου.

Κι έτσι μια σειρά από projects του Μνημονίου κινδυνεύουν να τιναχθούν στον «αέρα».