ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή αποστολή της τρόικας στην Αθήνα

Η διπλή αποστολή της τρόικας στην Αθήνα

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται στην Αθήνα η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που δημοσιεύονταν εδώ, μερικά 24ωρα πριν, ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συν αυτώ να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένονταν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσπευση της επιστροφής τους στη χώρα μας κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να ξεκαθαριστεί και δια ζώσης ότι η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας είναι στον «αέρα», αν προηγουμένως δεν τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σημαντικότερη απ’ όλες είναι η υπογραφή της δεσμευτικής επιστολής για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θα τονισθεί, θα είναι ότι όσο ο κ. Αντώνης Σαμαράς αρνείται να υπογράψει το σχετικό κείμενο, τα λεφτά δεν θα έρχονται.

Με ό,τι κάτι τέτοιο, βεβαίως, μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η όλη ιστορία «ακούγεται» κάπως εκβιαστική κι ενδεχομένως να είναι κι έτσι, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα περιθώρια αντίδρασης της ελληνικής πλευράς είναι από περιορισμένα έως και ανύπαρκτα.

Παρεμπιπτόντως, η τρόικα θα ασχοληθεί και με το κείμενο του Προϋπολογισμού για το 2012, που πήρε την άγουσα για τη Βουλή.

Υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να ανάψει το πράσινο φως, για το τελικό του κείμενο, αλλά σε αυτή τη φάση ο κ. Τόμσεν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και τόσο γι αυτό.

Άλλες είναι οι προτεραιότητές του και αυτό θα καταστεί σύντομα ξεκάθαρο…