ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Εγγύηση 15.000 ευρώ για νέο ξεκίνημα σε όσους πτώχευσαν

ΑΑΔΕ: Εγγύηση 15.000 ευρώ για νέο ξεκίνημα σε όσους πτώχευσαν

Η Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ζητά καταβολή εγγύησης 15.000 ευρώ και άνω, για όσους πτώχευσαν και επιχειρούν να κάνουν έναρξη νέας επιχείρησης. 

Πάντως στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτεται πως ούτε το 2020 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τελικά το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, αφού η έναρξή του μετατίθεται χρονικά για το 2021.

Για το 2019 προβλέπεται η εισαγωγή διατάξεων σχετικά με

  • την καταβολή εγγύησης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά ενεργοποιείται ένα μέτρο που παρέμενε ανενεργό από το καλοκαίρι του 2018. Υποχρεώνει σε καταβολή εγγύησης τουλάχιστον 15.000 ευρώ, όσους επιχειρηματίες βάρεσαν «κανόνι» την τελευταία πενταετία αλλά επιθυμούν να κάνουν τώρα ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα. Αφορά, μεταξύ άλλων, όσους κήρυξαν πτώχευση ή διαγράφηκε το ΑΦΜ τους, αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη πάνω από 100.000 ευρώ.

  • Η υλοποίηση πλήρους e – Περιουσιολογίου μετατίθεται για ακόμα ένα χρόνο αργότερα, έως 31-12-2021. Για τη δημοπράτηση και την έναρξη υλοποίησης του έργου αναμένεται η νομοθετική θεσμοθέτηση του Περιουσιολογίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

  • Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/1065 για την φορολόγηση ΦΠΑ των συναλλαγών που σχετίζονται με κουπόνια.

Το 2019 πάντως περιγράφει και τους κινδύνους που κρύβει η νέα χρονιά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

«H προεκλογική περίοδος αποτελεί καταλύτη στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και δεικτών. Δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα και μελλοντική παραγωγή και απασχόληση, στο κόστος δανεισμού και στις τραπεζικές χορηγήσεις», επισημαίνει ο Γ. Πιτσιλής

Για τη βασική στόχευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου αυτής της χρονιάς είχε προϊδεάσει η ΑΑΔΕ με το απολογιστικό του 2018, όπου προανήγγειλε περίπου 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους ανά την Επικράτεια.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Έρχεται νέος κύκλος έλεγχων και κατασχέσεων

Επίδομα ενοικίου 2019: Πότε θα γίνει η πληρωμή για α' δόση και αναδρομικά

Σχετικές ειδήσεις