ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάριο Κύπρου επαναφέρει ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Σενάριο Κύπρου επαναφέρει ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, προτεραιότητα αποτελεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως σε μία προσπάθεια αποφυγής ενδεχόμενου Grexit, στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιβληθεί ό,τι και στην Κύπρο. Κοινώς, έλεγχος στη ροή κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών.

Στην περίπτωση μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέχρι τον Ιούλιο, υπάρχουν έτοιμες ήδη εναλλακτικές λύσεις, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ - συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως εξετάζονται όλα τα σενάρια για παν ενδεχόμενο και τονίζει: «Θυμηθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων στη χώρα τέθηκαν υπό συγκεκριμένους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση. Επομένως, όλα είναι πιθανά».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ήρθαν λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του Spiegel το οποίο, επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας, ανέφερε πως η Άνγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί στην Κύπρο.

Σχετικές ειδήσεις