ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνάντηση Ζάεφ - Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη - Τι θα συζητήσουν

Σήμερα η συνάντηση Ζάεφ - Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη - Τι θα συζητήσουν

Τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να συναντήσει σήμερα, Πέμπτη (14/11), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση των δύο βαλκάνιων ηγετών αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αυτή θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο του «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Αλβανία, αλλά και μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από την κυβέρνηση Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο 4ο Thessaloniki Summit 2019, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει και έναν ακόμα βαλκάνιο ηγέτη, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Πρέσπες και ΕΕ στην ατζέντα

Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνονται η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη απόφασης των κρατών μελών της ΕΕ να μπλοκάρουν -τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2020- την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει πως «μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της». Η άμεση όμως αντίδραση της Αθήνας και της ΕΕ, οδήγησε σε «αναδίπλωση» τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα, έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της πραγμάτωσής της.

Το πρώτο «ραντεβού» των δύο ηγετών

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σημειώνεται ότι στην σύντομη, τότε, στιχομυθία των δύο ανδρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει στον Σκοπιανό ομόλογό του πως αν και ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την σεβαστεί.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο «4ο Thessaloniki Summit 2019» ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 15:30 θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Οι διμερείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, στις 18:30 με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, και στις 19:30 με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Στις 20:30, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου της διοργάνωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου – Πού βρέχει τώρα

Σχετικές ειδήσεις