ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2020 LIVE - Μητσοτάκης: Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης

Προϋπολογισμός 2020 LIVE - Μητσοτάκης: Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης
INTIME NEWS

Σφοδρή επίθεση ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2020 «κορωνίδα απάτης».

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετείται στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια επί του Προϋπολογισμού του 2020.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αμέσως μετά συνέχισε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού, «οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από κάποια μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω ήταν η απώλεια της εξουσίας. Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια. Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός απάτης, κύριε Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε πως «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού».

Συνέχισε λέγοντας, ότι θα πράξει ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες, «θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Δείτε LIVE από τη Βουλή:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως «δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές» και συμπλήρωσε πως «στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

Σημείωσε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην αγορά των ακινήτων είπε ότι είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «τσάκισε τις ελληνικές επιχειρήσεις» απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες.

Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ, είπε ότι στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ. Τόνισε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας.

Πρόσθεσε δε ότι θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωσή τους.

«Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ.», είπε και εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖ και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας, πως «οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».

Ανέφερε επίσης ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια».

«Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση», είπε και τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. «Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης

Μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ και απαρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Μήνα το μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέχρι το 2022, τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,5 δισ. ευρώ για την εκπόνηση αναπτυξιακών έργων, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου, αλλά για η ενίσχυση της Παιδείας και των Νέων Τεχνολογιών», πρόσθεσε.

«Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα με βάση το σουηδικό μοντέλο», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει νέα πλατφόρμα - Πού και πώς θα υποβάλετε ένσταση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της ΧΑ προτείνει η εισαγγελέας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων