ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Συνεχείς επαφές με ομογενείς – Στον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Συνεχείς επαφές με ομογενείς – Στον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς
INTIME NEWS

Σε κλίμα συγκίνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τους ομογενείς στην Φλόριντα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της χώρας, το Τάρπον Σπρινγκς.

Εκεί ο κ. Μητσοτάκηςσυναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στο Τάρπον Σπρινγκς, που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς.

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων: «Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιοδήποτε περιορισμό. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα. Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε. Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα. Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο: «Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροι με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει».

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός συμμετέχει στην εορτή των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson. Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις και στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές. Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει τις επόμενες ώρες (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις