ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεραυνοί» Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου: Ήθελε να καταλύσει τη Δημοκρατία, φοβόμουν για τα παιδιά μου

«Κεραυνοί» Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου: Ήθελε να καταλύσει τη Δημοκρατία, φοβόμουν για τα παιδιά μου

Το σφυροκόπημά της εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίζει η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τυχόν αδικήματα που έχουν τελεστεί από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, στην υπόθεση Novartis. 

Η κ. Ράϊκου σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «ήθελε να καταλύσει τη δημοκρατία» και πως «υπάρχουν κι άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που πιέζονταν από τον κ. Παπαγγελόπουλου», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της πως φοβόταν για τα παιδιά της.

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις της, στην τρίτη κατά σειρά κατάθεσή της στην Επιτροπή.

Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Μας είπατε οτι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου πού εστίασε;

Ε. Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος Υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι' αυτό και έστησε την σκευωρία.

Κ. Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι οτι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Σε άλλους επηρέαζε και σε άλλους που δεν μπορουσε να επηρρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές

Κ. Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου οτι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις... Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

Κ. Καραγκούνης: Η επιμονή του κ.Παπαγγελοπουλου να παρεμβαίνει εναντίον πολιτικών ποιο κίνητρο είχε;

Ε. Ράικου: Η όλη ζημιά είναι οτι διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου για να το μετατρέψει ο κ.Παπαγγελόπουλος σε σκευωρία.

Σε άλλο σημείο, φέρεται να είπε πως φοβόταν για το παιδί της.

Ε. Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Ποιος κίνησε εις βάρος σας πειθαρχικές διώξεις μετά την παραίτησή σας από εισαγγελέας διαφθοράς; Η διαδικασία αυτή ήταν άσχετη με το σχέδιο εξόντωσης σας ή εκείνος που κίνησε τη δίωξή σας ήταν συμμέτοχοςστο σχέδιο αυτό;

Ε. Ράικου: Από την αρχή φάνηκε πώς θα κυλούσε το πράγμα. Και μου λένε, γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή; Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα κι έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου είπα «δεν το ανέχομαι». Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βρήκαν αυτό τον άθλιο τρόπο για να χτυπήσουν την οικογένειά μου. Εκεί είπα «ως εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, η κ. Ράικου είπε σύμφωνα με πληροφορίες πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήθελε να καταλύσει τη δημοκρατία:

Ι. Μπούγας: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του λέει οτι έχετε κίνητο. Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Κατάλαβα οτι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα οτι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν οτι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής η κ. Ράικου, ο κ. Παπαγγελόπουλος εκβιάζει και απειλεί.

Ε. Ράικου: Για να καταλάβετε το ποιόν του και τον χαρακτήρα του. Μεσούσης της κατάθεσής μου βγαίνει στα κανάλια και με εξυβρίζει και με απειλεί.

Βουλευτής ΝΔ: Γνωρίζετε ποια ήταν η σχέση Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Όλο το δικαστικό σώμα γνωρίζει οτι η Τουλουπάκη και ο Παπαγγελόπουλος είχαν πολύ φιλική σχέση. Προσωπική σχέση. Ξέρουμε μέσα στο δικαστικό σώμα ποιος έχει φίλο ποιον. Γι αυτό ήθελε την Τουλουπάκη στην θέση αυτή για να κάνει ό,τι είπε ο κ. Αγγελής.

Ι. Μπούγας: Διαπιστώσατε διαρροές κατά την έρευνα μετά από εσάς;

Ε. Ράικου: Βεβαίως. Σε εφημερίδες δεν τα διαβάζαμε; Κι ακόμη επειδή αρνήθηκα να ικανοποιήσω τα αιτήματα του κ. Παπαγγελόπουλου, ο ίδιος έστηνε δημοσιεύματα εναντίον μου. Δείτε τα δημοσιεύματα.

H κ. Ράϊκου σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες.

Ι.Μπούγας: Μετά την παραίτησή σας πώς είδατε την εξέλιξη της υπόθεσης Νοβάρτις;

Ε.Ράικου: Επιβεβαιώθηκα στη συνέχεια. Θέλανε να διακόψουν την έρευνα του σκανδάλου. Και αυτό συνέβη. Γνώμη μου είναι οτι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. Αυτό προκύπτει. Πρώτον από το ίδιο περιεχόμενο των καταθέσεων. Δεύτερον κάθε φορά κατονομάζεται τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Τρίτον η έρευνα ξεκίνησε Νοέμβριο και έφτασε Φεβρουάριος. Όταν άκουσα μάλιστα οτι είχαν καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Μανιαδάκη, νόμιζα οτι ήταν λάθος των δημοσιογράφων. Επουδενί δεν μπορούσε να πάρει ο Μανιαδάκης προστασία. Ποτέ μα ποτέ παγκοσμίως δεν έχουν εμπλακεί τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Με εξαίρεση μια περίπτωση στην Ιταλία ποτέ τόσα πρόσωπα της πολιτικής δεν εμπλέκονται σε τέτοια υπόθεση. Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα μου έκανε εντύπωση. Τον κ.Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;

Ι. Μπούγας: Μιλήσατε για παρακρατικές μεθόδους.

Ε. Ράικου: Ναι γιατί αυτά που περιγράφονται σε αυτή την υπόθεση δεν γίνονται. Το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς είναι σε τετοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε τους μάρτυρες.

Η κ. Ράικου σχολίασε, σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής, πως «ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει απο εκεί που είναι τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον θαυμάζει».

Ε. Λιακούλη: Ο Παπαγγελόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι ποτέ δεν σας πήρε τηλέφωνο και ότι ποτέ δεν παρενέβη στο έργο σας.

Ε. Ράικου: Μα τι περιμένατε να πει;

Ε. Λιακούλη: Δέχεστε να ανοίξει το τηλεφωνικό σας απόρρητο;

Ε. Ράικου: Ναι. Να ανοιξει.

Ε. Λιακούλη: Ο κ.Παπαγγελόπουλος σας αποκάλεσε κακή ηθοποιό και κακή σεναριογράφο.

Ε. Ράικου: Είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Και πολλές φορές σκέφτομαι οτι εαν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει από εκεί που είναι τον Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται γιατί κάποια από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος δεν τα είχε σκεφθεί εκείνος να τα κάνει.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ρωτήθηκε και για τα ποσά που φέρεται να εισέπραξε ο σύζυγός της, γιατρός στο επάγγελμα.

Δ. Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): Πότε μάθατε ότι και ο σύζυγος σας είχε πάρει χρήματα από τη Νοβάρτις;

Ε. Ράικου: Το 2018 από τα δημοσιεύματα.

Δ. Αυγέρη: Μα εσείς μας είπατε ότι καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνάς σας ασχοληθήκατε με τις πληρωμές που έχουν γίνει σε γιατρούς. Έστω το ένα από τα τρία εμβάσματα που αναγνωρίζετε, δεν το είχατε δει;

Ε. Ράικου: Μα γιατί ασχολείστε μόνο με το σύζυγό μου;

Δ. Αυγέρη: Εσείς είπατε ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τις πληρωμές των γιατρών.

Ε. Ράικου: Επαναλαμβάνω μόνο με το σύζυγό μου θα ασχολείστε; Δεν γνώριζα τίποτα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη μελέτη.

Δ. Αυγέρη: Καταθέτετε δήλωση πόθεν έσχες η οποία περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς σας. Δε ρωτήσατε τον σύζυγό σας τι είναι αυτά τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό σας;

Ε. Ράικου: Δεν αναφέρεται στις καταθέσεις στον κοινό μας λογαριασμό ότι τα χρήματα ήρθαν από Νοβάρτις γι'αυτό και δε γνώριζα.

Δ. Αυγέρη: Τότε πως δηλώσατε το συγκεκριμένο ποσό στο δικό σας πόθεν έσχες το 2010;

Ε. Ράικου: Δε φαινόταν από που ήταν.

Δ. Αυγέρη: Αυτή είναι απάντηση από την εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο και επέμενε στους χρηματισμούς γιατρών;

Ε. Ράικου: Είπα δεν φαινόταν.

Δ. Αυγέρη: Η μελέτη του άντρα σας για την οποία υπάρχει το αναγνωρισμένο από εσάς έμβασμα από τη Νοβάρτις το 2010, υπάρχει στο διαδίκτυο;

Ε. Ράικου: Όχι δεν τη βρήκα.

Δ. Αυγέρη: Ούτε τη σύμβαση για τη μελέτη;

Ε. Ράικου: Σας είπα, πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε.

Δ. Αυγέρη: Η μελέτη ήταν για το Diovan;

Ε. Ράϊκου: Ναι.

Δ. Αυγέρη: Ξέρετε ότι όσα μας λέτε περιγράφονται στη στρατηγική της Νοβάρτις και το πρόγραμμα Exactly ;

Ε. Ράικου: Δε γνωρίζω το πρόγραμμα Exactly.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο