ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οικονομική κρίση καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις – Το ερώτημα για τις εκλογές

Η οικονομική κρίση καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις – Το ερώτημα για τις εκλογές

Η οικονομική κρίση εξελίσσεται στον βασικό παράγοντα που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού όλα δείχνουν ότι η ύφεση θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τις χειρότερες στιγμές του Μνημονίου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική αφού οι πρώτες ενδείξεις από τον τουρισμό μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB η ανεργία έχει εξελιχθεί σε Νο1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. (49,3% των ερωτηθέντων). Το 62,1% απάντησε στην έρευνα ότι το εισόδημα του νοικοκυριού του έχει μειωθεί ή θα μειωθεί, ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα (49%), ενώ το 54,6% πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε άσχημα στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ καταγράφει ένα τεράστιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, 40,1% έναντι 21,9%. Στην πραγματικότητα, η εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομία συνιστούν τις δύο βασικές παραμέτρους της πολιτικής ζωής.

Η διπλή στόχευση Μητσοτάκη

Χτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δύο κινήσεις για να στείλει τα ανάλογα μηνύματα για την οικονομία.

Πρώτον, με την παρουσία του στην τελετή για την έναρξη των κατεδαφίσεων στο Ελληνικό, θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι επενδύσεις μπορούν να ξεμπλοκάρουν, ακόμα και σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας. Σήμερα στον Φιλελεύθερο ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Επενδύσεις που είχαν βαλτώσει και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες νέους, ξεμπλόκαραν. Είδατε τις εικόνες χθες από το Ελληνικό. Εκπέμπουν ένα θετικό σήμα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Δεύτερον, απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος και προσαρμόζει την πολιτική της σε αυτό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι:

Μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Επέκταση μέχρι τον Οκτώβριο της επιδότησης κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Απαλλαγή για τρεις μήνες των τουριστικών επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές εισφορές. Επέκταση της αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Στη ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία κρίση η οποία είναι εξωγενής και πρωτοφανής ως προς το μέγεθός της και ως προς την έντασή της», «ένα απρόοπτο γεγονός το οποίο θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του ’30».

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μην χρεωθεί πολιτικά η κυβέρνηση την οικονομική δυσπραγία. Η λογική του είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί απέναντι σε ένα απρόβλεπτο διεθνές γεγονός.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Στους αντίποδες ακριβώς τοποθετείται η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι:

Η κρίση έχει έρθει πριν τον κορωνοϊό, αφού από τον Οκτώβρη του ‘ 19 από 2,9% ανάπτυξη πήγαμε στο -0,7% το προτελευταίο τρίμηνο και στο -1,7% το επόμενο τρίμηνο. Η κυβέρνηση αρνούμενη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα γενναιόδωρο εμπροσθοβαρές πακέτο, διόγκωσε το μέγεθος της ύφεσης. Το Μαξίμου σε συνεργασία με τον ΣΕΒ επιδιώκει να μετατρέψει την κρίση σε μια γιγάντια επιχείρηση αναδιάρθρωσης της οικονομίας σε βάρος των μικρομεσαίων

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να χρεώσει πολιτικά στον κ. Μητσοτάκη τις ευθύνες για την ύφεση.

Να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και περισσότερο σηκώνει το ζήτημα της προνοιακής στήριξης των πολιτών που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους οι οποίοι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αφεθεί μόνοι.

Οι εκλογές

Η πορεία της οικονομίας καθορίζει τον χρόνο των εκλογών, ενώ το blame game για την κρίση θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς.

Όλες οι γραμμές πληροφόρησης συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός προς το παρόν δεν θέλει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Μια σειρά, όμως, κινήσεών του, από τη τελετή στο Ελληνικό έως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ερμηνεύονται από ορισμένους ως εκλογικού χαρακτήρα. Κατά αυτή την ερμηνεία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει όταν πάρει τις τελικές αποφάσεις του, να διαθέτει στη διάθεσή του όλα τα χαρτιά. Αποφάσεις που φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και την ενδεχόμενη ανάγκη για μεγαλύτερες συναινέσεις.

Πηγή: Cnn.gr