ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαγγελόπουλος: Προς Ειδικό Δικαστήριο μετά την παραπομπή του για 8 αδικήματα

Παπαγγελόπουλος: Προς Ειδικό Δικαστήριο μετά την παραπομπή του για 8 αδικήματα
INTIME NEWS

Σε Ειδικό Δικαστήριο παραπέμθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο: Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ χθες, από την κάλπη βγήκαν 177 έγκυρα ψηφοδέλτια υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου, τρία άκυρα και κανένα λευκό για τις εξής κατηγορίες:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259)

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)

7. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ)

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ.

Τις επόμενες ημέρες θα κληρωθεί το Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ακυρότητα της διαδικασίας της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων λόγω κορονοϊού, η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις ανά 100 βουλευτές, ωστόσο μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ κλήθηκαν ονομαστικά.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους»

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με αιχμές κατά Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής:

«Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους»

Παπαγγελόπουλος: «Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο με ναζιστές αξιωματικούς»

Στην ομιλία του που ξεπέρασε τη μια ώρα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η υπόθεση Novartis δεν είναι σκευωρία αλλά σκάνδαλο και πως στόχος της πλειοψηφίας είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κανένας τζούφιος θόρυβος δεν θα καλύψει τη φωνή του μουεζίνη στην Αγιά Σοφιά και τις τουρκικές παραβιάσεις και δεν θα καλύψει το θόρυβο των γεωτρυπάνων στα εθνικά μας ύδατα», είπε, συνδέοντας την παραπομπή του με τα εθνικά θέματα.

Ανεβάζοντας τους τόνους υποστήριξε πως «σήμερα αποδεικνύεται πως η Προανακριτική Επιτροπή λειτούργησε σαν κατοχικό δικαστήριο απέναντι μου με ναζιστές αξιωματικούς».

«Προσπαθούν με μαφιόζικες μεθόδους να κάνουν ότι έκαναν σε μένα με άλλους υπουργούς. Κασέτες παντού με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Θα τις αγοράζουμε στα περίπτερα σε λίγο. Εγώ ήμουν η αρχή, αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Τώρα στοχεύουν τον Παππά και τη Γεροβασίλη. Δεν θα είναι οι τελευταίοι, ήδη οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου-Βασιλειάδη. Η παταγώδης αποτυχία στην οικονομία δεν μπορεί να καλύπτεται από τα παπαγαλάκια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Oι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας επί του πορίσματος, επικαλούμενοι νέες σημαντικές πληροφορίες και αφήνοντας αιχμές για «απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: «Τότε θα χτυπήσουν οι Τούρκοι» - Υψηλόβαθμος παράγοντας στο Newsbomb.gr