ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ το τελικό κείμενο

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ το τελικό κείμενο

Στις οκτώ παρά δέκα, έφθασε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στη Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένοντας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες το τελικό κείμενο της τριμερούς, με τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το PSI και τη δανειακή σύμβαση.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους, δεδομένου πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν προ εκπλήξεως, βρίσκοντας ανάμεσα στις σελίδες, μέτρα για τα οποία δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα ενημερωθεί.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, άφηναν μάλιστα αιχμές για το Οικονομικό Επιτελείο, αφήνοντας να εννοηθεί πως τις κρίσιμες, τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης θα επιθυμούσαν στενότερη επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb, το «γαλάζιο στρατηγείο», δεν βάδιζε εχθές στα τυφλά αφού υπήρξαν τουλάχιστον πέντε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Λουκά Παπαδήμου.

Μέχρι αυτή την ώρα, στη ΝΔ αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο νέο θρασύ αίτημα των πιστωτών για «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις, αποσυνδέοντάς το ωστόσο με τη στάση το κόμματος για τις Επικουρικές και σχετίζοντάς το αποκλειστικά με την «αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Έντονος σκεπτικισμός, υπάρχει στα αρμόδια στελέχη του κόμματος και για τις μειώσεις που ζητούν οι δανειστές κοινωνικά επιδόματα (πχ. πολυτεκνικά, χηρείας κλπ.), αλλά και για το «κούρεμα» των συντάξεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους.

«Έχουμε πολλές ώρες κρίσιμες, μαζί με πολλά που έρχονται βροχή και νέα τέτοια δυσάρεστα μέτρα, απαιτήσεις, των δανειστών. Ακόμα και για ομάδες του πληθυσμού που θα έπρεπε να τυχαίνουν της βοηθείας μας, την προστασίας μας, ακόμα και από τη χήρα θέλουν να πάρουν το δίλεπτο», σημείωσε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, περιγράφοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και τα συνεχή νέα αιτήματα της τριμερούς.

Το στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά απέφυγε πάντως να προβεί σε παρασκηνιακές διαρροές, αναμένοντας το τελικό κείμενο και επιχειρώντας να μη «ρίξει λάδι στη φωτιά», την ώρα που η Κ.Ο. της παράταξής του μοιάζει να δυσκολεύεται να «χωνέψει» πιθανή στήριξη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως σε νέα δυσβάστακτα μέτρα. Ήδη οι συνδικαλιστές του κόμματος έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία να μην βάλλει την υπογραφή της ενώ και βουλευτές του κόμματος έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν την άρνησή τους να ακολουθήσουν την «κομματική γραμμή», αν αυτή τεθεί, στη Βουλή.

Σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση στις «νίκες» της ΝΔ, όπως έκανε για τον 13ο και 14ο μισθό, προκειμένου να εξηγήσει τη στάση του και να δικαιολογήσει τις όποιες αποφάσεις του «στο αδιέξοδο που οδήγησαν τον τόπο οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου».

Επιπλέον, έως την τελευταία στιγμή, θα επιχειρήσει να υπογραμμίζει τη διαφορετικότητά του, σε σειρά θεμάτων. Χθες στενοί του συνομιλητές φρόντισαν να διαρρεύσουν πως η ΝΔ επιμένει ακόμη στη θέση της να εξαιρεθούν οι πολίτες που έχουν αγοράσει ομόλογα μετά το «κούρεμα», στο σύνολό τους, χωρίς πλαφόν ενώ εξέφραζαν και τη σφοδρή αντίδραση του κου Σαμαρά για την εντολή της τρόικα για εθελοντική συμμετοχή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Αργά χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και στο πρακτορείο Dow Jones εκφράζοντας την αντίρρησή του στα σχέδια Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία του δεσμευτικού λογαριασμούμέσα από τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση του νέου δανείου. «Ο λογαριασμός μεσεγγύησης είναι μία έμμεση εποπτεία της Ελλάδας από τη Γερμανία, έχω πρόβλημα με αυτό» είπε ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτοντας το νέο εφεύρημα του Βερολίνου.

Τις επόμενες ώρες, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται να συγκαλέσει την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να κάνει το απαραίτητο «μασάζ» στους διαφωνούντες.