ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ο πήχης της κυβέρνησης για να σπάσει τον «γύψο» της καραντίνας ή να την επεκτείνει

Lockdown: Ο πήχης της κυβέρνησης για να σπάσει τον «γύψο» της καραντίνας ή να την επεκτείνει
INTIME NEWS

Lockdown: Με την τελική αντίστροφη μέτρηση για το πανελλαδικό lockdown να έχει ξεκινήσει, η κυβερνητική προετοιμασία εντείνεται για την επίτευξη τριών στόχων κατά τη διάρκεια της οριζόντιας καραντίνας των τριών εβδομάδων αλλά και στο διάστημα της κανονικότητας που έπεται εάν δεν αποφασιστεί η επέκτασή της.

Κυρίαρχη επιδίωξη είναι η γεωμετρική αποκλιμάκωση της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, με τον πήχη που προσδιορίζεται από την κυβέρνηση να θέλει τον αριθμό των νοσούντων από τον Covid-19 να υποχωρεί σε τριψήφια επίπεδα. Ειδικότερα στην περιοχή των 300-400 κρουσμάτων. Αυτή η αντιστροφή της εικόνας θα είναι και καθοριστική για να σπάσει ο γύψος της καραντίνας.

Στην παρούσα φάση η εκτίμηση που γίνεται σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών θέλει τις τρεις εβδομάδες να αποτελούν ένα επαρκές διάστημα. Η περίοδος της δεύτερης καραντίνας όμως θα αξιοποιηθεί ώστε σε συνεργασία με τα όπλα που αποκτήθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και με τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο μίγμα των μέτρων που θα αποτελέσουν το κατάλληλο αντίδοτο κατά του κορονοϊού. Κι αυτός είναι ο δεύτερος στόχος για την επίτευξη του οποίου υπάρχουν περισσότερα δεδομένα όπως τόνισε και ο καθηγητής Τσιόδρας. Καταρχάς το ποιοτικό εργαλείο της ιχνηλάτησης που κατά το πρώτο στάδιο ενίσχυσε καθοριστικά την προσπάθεια για την ανάσχεση του ρυθμού διασποράς του κορονοϊού.

Επιπλέον στην φαρέτρα υπάρχουν οι μαθηματικές εκτιμήσεις, με πραγματικά δεδομένα από την συλλογή των ερευνητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις επαφές των ανθρώπων κατά την περίοδο της πρώτης απαγόρευσης. Μέσω αυτών υπάρχει μια καθαρή ακτινογραφία της αρνητικής επίπτωσης αυτών των επαφών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο εχθρός δηλαδή μπορεί να είναι αόρατος αλλά με τη βοήθεια του συγκεκριμένου εργαλείου μπορούν όπως εκτιμάται, να επιλεγούν τα καταλληλότερα μέτρα που αποτρέψουν την εξάπλωση του και θα κάνουν αποτελεσματικότερη την αξιοποίηση του δεύτερου lockdown.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και εάν η χώρα φτάσει στην 30η Νοεμβρίου έχοντας επιτύχει την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, η άρση των οριζόντιων περιορισμών θα συνεπάγεται την επιστροφή σε μια αυστηρή κανονικότητα. Διαφορετική και από εκείνη του περασμένου Μαΐου. Με περισσότερα στάδια στο άνοιγμα των κλάδων, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας και με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας κατά του εφησυχασμού. Κάτι που επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μετά το δεύτερο lockdown δεν θα επιτραπεί ανάλογη αντίδραση.

Στην κυβέρνηση άλλωστε δεν θα επιτρέψουν μια επιστροφή στη δυσμενή συνθήκη που οδήγησε στην επιβολή της πανελλαδικής καραντίνας. Μια πραγματικότητα η οποία περιεγράφηκε με μελανά χρώματα, με τα σχεδόν 10.000 κρούσματα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πενθημέρου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο των περιστατικών covid-19 που έχουν διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας. Ταυτόχρονα η σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς επίσης η απότομη επιδείνωση στην αναλογία εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων. Αναλυτικότερα η επιδημική καμπύλη που αφορά στο σύνολο των κρουσμάτων στην επικράτεια δείχνει ότι ο μέσος όρος επτά ημερών έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν περίπου 20πλασιάσει τα διαγνωστικά τεστ, με συνέπεια να διενεργούνται περισσότερα από 20.000 σε ημερήσια βάση (περιλαμβανομένων των rapid tests). Ταυτόχρονα όμως έχει αυξηθεί η θετικότητα η οποία ξεπερνά πλέον το 9%.vΠοτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία -όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους (1.600 την Τετάρτη το βράδυ) στην επικράτεια, από έναν ιό ο οποίος προκαλεί πνευμονία. Οι συνέπειες αυτής της τάσης στην στο σύστημα υγείας, άδειασαν την άμμο στην κλεψύδρα για την απόδοση των προγενέστερων και σαφώς ηπιότερων μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η καμπύλη των νοσηλευομένων καταδεικνύει ότι το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση. Οι νέες εισαγωγές τις τελευταίες επτά ημέρες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 170 ανά ημέρα. Αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνονται και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. Οι νοσηλευόμενοι ανήλθαν σε 213 το βράδυ της Τετάρτης, ήτοι κάλυψη 60% των κλινών ΜΕΘ οι οποίες διατίθενται για ασθενείς με Covid-19. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 187 την Πέμπτη. Παρατηρείται σταδιακά αύξηση και των θανάτων τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα θύματα είναι άνθρωποι άνω των 75 ετών, αλλά υπάρχουν περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες. Τα μέτρα ελήφθησαν τώρα όπως εξήγησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην μεταφερθούν στα ελληνικά νοσοκομεία οι εικόνες από τις δραματικές καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Lockdown: Μόνο έτσι μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλο νομό