ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδειασε ο «πάγκος»

Άδειασε ο «πάγκος»

Το 1/3 της Κ.Ο. διέγραψε εχθές ο Αντώνης Σαμαράς, με τη δημιουργία ενός λαϊκού αντί-μνημονιακού μετώπου να είναι πια ορατή.

Ως «διαγραφές υψηλού ρίσκου», περιγράφεται η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να θέσει εκτός κόμματος, 21 στελέχη της παράταξης.

«Δεν έβαλα χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας για να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Δεν το θέλω! Αλλά αυτό που λέω, για κάποιους που θα επιμείνουν, να ξέρετε, το εννοώ! Θα χωρίσουν οι δρόμοι μας! Γιατί η Ελλάδα, δεν θέλω να χάσει για πάντα το δικό της δρόμο», δήλωνε ο ίδιος, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την δύσκολη απόφασή του, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που έβλεπε πως τελικά θα απομακρύνονταν, βρίσκονταν όχι απλά στενοί του συνεργάτες, αλλά και πρόσωπα που τον στήριξαν με θέρμη στην εσωκομματική διαδικασία της διαδοχής.

«Η ζωή συνεχίζεται. Ήταν μια δυσάρεστη αλλά αναγκαία απόφαση», άρθρωνε λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους, επιχειρώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μετά τις σημαντικές απώλειες του κόμματος, στην κρίσιμη για τον τόπο ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, πολλά από τα ονόματα που άκουσε να καταψηφίζουν το νέο μνημόνιο, ερχόμενα σε πλήρη διάσταση με την δική του απόφαση, φαίνεται πως δεν τα περίμενε αφού η εικόνα που του είχε μεταφερθεί από το στενό του επιτελείο ήταν ολοκληρωτικά διαφορετική.

«Δυο-τρεις ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και αυτούς θα τους μαζέψουμε», εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες αρμόδια στελέχη, με τον αρχηγό της ΝΔ να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος μόλις το Σάββατο, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολούθησε γύρος τηλεφωνημάτων, από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σε «γαλάζιους» βουλευτές προκειμένου να τους μεταπείσει ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς συνομίλησε προσωπικά με τον καθέναν από τους διαφωνούντες προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει της διαγραφές.

Τα πενιχρά αποτελέσματα, χρεώνονται σε μεγάλο βαθμό στους κυρίους Τασούλα και Λυκουρέντζο, που έχουν μπει στο μάτι αρκετών από τα εναπομείναντα στελέχη της παράταξης, αφού είτε δεν εκτίμησαν σωστά τις διαθέσεις της Κ.Ο. της ΝΔ, είτε δεν τις μετέφεραν εγκαίρως, προκειμένου να αποφευχθεί το κίνημα των ανταρτών.

Άδειασε ο «πάγκος»

Η απόφαση Σαμαρά να θέσει εκτός κόμματος το 1/3 της υπάρχουσας Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες αλλά και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, καθώς η ΝΔ απώλεσε ένα μεγάλο μέρος του «πάγκου» της.

Ένας ικανοποιητικός αριθμός των στενών του συνεργατών, δεν ανήκει ουσιαστικά πια στο αξιοποιήσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αφού μεταξύ των διαγραφέντων, βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της παράταξης, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και Τομεάρχες όπως οι κύριοι Ζώης και Τζίμας.

Η περίπτωση …Καμμένου

Ο κος Σαμαράς, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος Γιάννη Τραγάκη, παρέπεμψε εχθές στην Επιτροπή και τον, εδώ και καιρό, ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών, Πάνο Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Τον κο Καμμένο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει την απόφασή του να κατέβει με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, έχουν ήδη εκφράσει –σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια- τη διάθεσή τους να τον ακολουθήσουν 3-4 βουλευτές από τους εσχάτως διαγραφέντες.

Το ζήτημα προκαλεί εκνευρισμό στη Συγγρού, αφού η ομάδα αυτή των στελεχών θα αλιεύσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή της ΝΔ, σε μια στιγμή που το κόμμα επιζητά την αυτοδυναμία.

Η λίστα των «ανταρτών»

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε διαγραφές, αν και επώδυνη, ήταν άμεση, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας»