ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Τον οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές εκλογές έδειξε η Γεννηματά

ΚΙΝΑΛ: Τον οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές εκλογές έδειξε η Γεννηματά

Απαντήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής έδωσε, χθες, η Φώφη Γεννηματά, κατά την διάρκεια της εισήγησης της στο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης, ανακοινώνοντας πως το φθινόπωρο θα οριστικοποιηθεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, το ΚΙΝΑΛ έδειχνε πως είχε εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Η «προεδρολογία» που τροφοδοτούνταν από την άτυπη έναρξη της καμπάνιας του Ανδρέα Λοβέρδου, ενίσχυε το κλίμα εσωστρέφειας και την καχυποψία στους διαδρόμους της Βουλής και της Χαριλάου Τρικούπη, αδικώντας σε μεγάλο βαθμό την αντιπολιτευτική τακτική που σχεδίαζε η ηγεσία.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τον χρόνο που θα διεξαχθεί η εσωκομματική αναμέτρηση, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα, που έχει ορίζοντα για την έναρξη των διαδικασιών το φθινόπωρο του 2021. « Σε ότι αφορά την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία εκλογής Προέδρου και του τακτικού συνεδρίου μας, εγγυώμαι προσωπικά, ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Για να είναι απολύτως σαφής, συμπλήρωσε πως «το ερχόμενο Φθινόπωρο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος».

Το «φρένο» στα σενάρια και τις εικασίες, ήταν μία απαραίτητη κίνηση για να μπορέσει να επανέλθει η ισορροπία στην παράταξη. Όπως σχολίαζαν συνεργάτες της Φ.Γεννηματά στο Newsbomb.gr, «δεν είναι δυνατόν η χώρα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και κάποιοι να κάνουν προσωπική προεκλογική εκστρατεία και να εκβιάζουν καταστάσεις», δείχνοντας ξεκάθαρα προς την πλευρά του Αν. Λοβέρδου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο υποψήφιος και με τη «βούλα» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργός, δεν αναφέρθηκε ούτε μία στιγμή στα εσωκομματικά θέματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός πως φέρει μεγάλο μερίδιο «ευθύνης» για την πρόωρη έναρξη της συζήτησης. Δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στα λεγόμενα της Φ.Γεννηματά, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν πέρασε απαρατήρητο.

Επιφυλάξεις από τους «ανδρουλακικούς»

Σε αντίθεση με τον Αν.Λοβέρδο, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη -που σίγουρα θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει κάθε δημόσια συζήτηση για το θέμα- εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις επί του χρονοδιαγράμματος, αλλά όχι διά στόματος του ίδιου του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Ο Ν.Ανδρουλάκης συμφώνησε πλήρως στη γραμμή της πολιτικής αυτονομίας, συμπληρώνοντας ότι αυτή η διακήρυξη «είναι άμεσα εξαρτημένη από την ισχύ της παράταξης». Ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και πως μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να προχωρήσουν ενωτικά, με σαφή και σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η αναφορά του στον τρόπο που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση, αφού φέρεται να είπε ότι πρότυπο πρέπει να είναι το 2017 «τότε ακριβώς που μας αγκάλιασαν 217.000 πολίτες». Η αναφορά αυτή φαίνεται πως στόχευε στο να προκαταλάβει τυχόν σκέψεις για «κλειστές» διαδικασίες, δηλαδή με ένα μικρό -σχετικά- μητρώο μελών και φίλων που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εκλογές. Το ζήτημα των ανοιχτών διαδικασιών έθεσε μετ’ επιτάσεως και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που ανήκει στα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Ν.Ανδρουλάκη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ζήτησε από το Πολιτικό Συμβούλιο οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα να αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην σέρνεται στο διηνεκές η εσωκομματική συζήτηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.