ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει η επιθετική ρητορική που ξεκίνησε χθες ο Α. Σαμαράς

Τι κρύβει η επιθετική ρητορική που ξεκίνησε χθες ο Α. Σαμαράς

Η επίθεση και οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς εναντίον της Αριστεράς στη Βουλή ενδεχομένως να προκάλεσαν έκπληξη σε κάποιους.

Ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της ΝΔ και ως Πρωθυπουργός, είχε επιλέξει διαφορετική τακτική σε ότι αφορά το είδος της αντιπαράθεσης αλλά και των σχέσεων με τα κόμματα της Αριστεράς. Η τακτική αυτή μάλιστα είχε αποδώσει στο επίπεδο συνεργασιών στις δημοτικές εκλογές αλλά και στην πολιτική απομόνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό σκηνικό όμως έχει ανατραπεί δραματικά, δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες και τους συσχετισμούς του 2004 ή του 2007. Τότε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας άθροιζαν το 9 ή το 10% των ψήφων. Σήμερα, ως εκτίμηση ψήφου, φαίνεται να ξεπερνούν το 25% και αν σε αυτό προσθέσουμε και το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ η Αριστερά εμφανίζεται με πρωτόγνωρα ποσοστά.

Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία η ερμηνεία της στάσης του κ. Σαμαρά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά τη στήριξη της δανειακής σύμβασης και του Νέου Μνημονίου, προσπαθεί να αυξήσει τη συσπείρωση και την επιρροή του κόμματος του και ταυτόχρονα να περιορίσει τις διαρροές.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργηθεί στην Ελληνική κοινωνία έχουν ανατρέψει τις σταθερές του πολιτικού συστήματος, έχουν οδηγήσει στην ανατροπή κατεστημένων πολιτικών συμπεριφορών

Με έκπληξη είδαν, δημοσκόποι και πολιτικοί, αναλυτές, πρωτοφανείς μετακινήσεις ψηφοφόρων. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα. Πρόκειται για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που έλκεται από την αντιμνημονιακή ρητορική αφού έχει υποστεί οριζόντιες μειώσεις στο εισόδημα του και αντιμετωπίζει το μέλλον με ανασφάλεια.

Η επιθετική τακτική του κ. Σαμαρά απέναντι στην Αριστερά, θεωρείται ότι αποτελεί εισήγηση του κ. Χρ. Λαζαρίδη και στοχεύει σε κατευθύνσεις.

1ον) Να περιχαρακώσει τα όρια της ΝΔ προς τα Αριστερά ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.

2ον) Να αναδείξει τη ΝΔ ως το μοναδικό, ισχυρό, αστικό κόμμα εξουσίας. Με τον τρόπο αυτό θα συσπειρώσει τους λεγόμενους «νοικοκυραίους» αλλά και όσους προβληματίζονται από την άνοδο της Αριστεράς.

3ον) Να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη απέναντι σε δυνάμεις που αμφισβητούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρ. Ένωση.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η αντιπαράθεση με την Αριστερά θα βοηθήσει τη ΝΔ να διεισδύσει και να λεηλατήσει, εκλογικά το ΛΑΟΣ και ένα τμήμα συντηρητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενώ παράλληλα θα ανακόψει την δυναμική της ακροδεξιάς (η Χρυσή Αυγή καταγράφεται πλέον σε ποσοστά που αγγίζουν το 3%).
Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική θα τους βγει και αυτό θα αποτυπωθεί πολύ σύντομα στις δημοσκοπήσεις ενώ θεωρούν ότι επηρεάζει θετικά και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «λαϊκοί δεξιοί».

Πιστεύουν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα αρχίσουν να αναδεικνύονται και να κυριαρχούν διλήμματα που θα αφορούν το μέλλον και την προοπτική της χώρας στην Ευρωζώνη και στην Ευρ. Ένωση. Θα τεθεί ένα νέο διακύβευμα στους πολίτες που θα καθορίσει την επιλογή τους και που θα τους οδηγήσει στη στήριξη ενός μεγάλου αστικού κόμματος εξουσίας όπως είναι η Νέα Δημοκρατία.

Δείτε τα σχετικά βίντεο εδώ