ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «νευρικός» και «απομονωμένος» Μητσοτάκης και ο γρίφος της «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «νευρικός» και «απομονωμένος» Μητσοτάκης και ο γρίφος της «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής «πολιορκίας», καθώς βάλλεται διαρκώς από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αδυνατώντας να βρει, έστω, και πρόσκαιρους συμμάχους.

Από τη Κουμουνδούρου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι η «κλεψύδρα» της διακυβέρνησης του αρχίζει να μετράει αντίστροφα, φοβούμενος ότι το προσκλητήριο ενότητας που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας προς τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις ερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, θα «απαλλάξει» τη χώρα από τη καταστροφική -όπως την ονομάζουν- διακυβέρνηση του.

Δεν αποτελεί κάποιο φοβερό μυστικό το πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου. Άλλωστε, θεωρούν βέβαιο πως οι αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, θα τον φέρουν σύντομα αντιμέτωπο με την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι επειδή αυτό το έχουν αντιληφθεί πλήρως στο επιτελείο του, ποντάρουν πολλά στον κοινωνικό διχασμό και μάλιστα μπροστά σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή της πανδημίας, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κυβερνήσει βασιζόμενος στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Διαρκώς, λένε, πως διχάζει την κοινωνία με την πολιτική του και τη διαρκή στοχοποίηση της νεολαίας, με τη πολιτική του απέναντι στη μεσαία τάξη και το πτωχευτικό νόμο, με τη πολιτική του απέναντι στους εργαζόμενους και το εργασιακό νομοσχέδιο. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία, κατά την άποψη τους, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε και για μια νέα διαχωριστική γραμμή, που επιχειρεί να επιβάλει στην ελληνική κοινωνία: αυτόν ανάμεσα στους εμβολιασμένους που θα έχουν προνόμια και στους μη εμβολιασμένους που θα στερούνται δικαιώματα, μια συζήτηση που επιλέγει μάλιστα να ανοίξει τη στιγμή που πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 30% του πληθυσμού.

Η στάση αυτή που καταλογίζουν στη κυβέρνηση, θεωρούν πως συνδέεται άρρηκτα με την διαρκή επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Στόχος αυτής της κυβέρνησης θα είναι να ακυρώσει τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή η διαρκής υπενθύμιση είναι που δημιουργεί αμηχανία τόσο στη κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού δε μπορούν πείσουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να γίνει αυτό πράξη πέραν της μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο πλαίσιο που περιγράφουν. Μάλιστα, ακριβώς σε αυτό το φόβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε μία προοδευτική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι εντάσσεται και η πρόσφατη επίθεσή του στη Βουλή, προς τη Φώφη Γεννηματά και η προσπάθειά του να την ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι από τη πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα συνεχίσουν να θέτουν διαρκώς το ζήτημα στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου, στοχεύοντας αφενός στο να προκαλούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και αφετέρου να προσπαθούν να θέσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ο συζυγοκτόνος - Τα «σκηνοθετικά» λάθη που πρόδωσαν το φρικτό έγκλημα