ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «όπλα» για τον προϋπολογισμό - Στο πλευρό εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «όπλα» για τον προϋπολογισμό
Εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι χαμένοι κατά την Κουμουνδούρου
Intime News

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής που εφαρμόζει, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αποτελούν τους «χαμένους» των σκληρά ταξικών κυβερνητικών σχεδιασμών.

Τα πράγματα για την Κουμουνδούρου είναι πολύ απλά σε ότι έχει να κάνει με τον Προϋπολογισμό του 2022. Δεν περιέχει τίποτα καλό για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, παρά μόνο κέρδη και οφέλη για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ένας «προϋπολογισμός περικοπών στη δημόσια υγεία και όξυνσης των ανισοτήτων», όπως τόνισε χθες η Έφη Αχτσιόγλου, αποδίδοντας με μία φράση την ερμηνεία του κόμματος της.

Τα δύο βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κριτική του, είναι η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και η απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «πρόκληση» το ότι μειώνονται κατά 820 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, τα κονδύλια προς το υπουργείο Υγείας, εν μέσω του πέμπτου και πιο «φονικού» κύματος της πανδημίας.

«Αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας», είπε στο Newsbomb.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ο Προϋπολογισμός στο σύνολο του είναι «εκτός πραγματικότητας», καθώς λαμβάνει ως δεδομένο τέλος της πανδημίας.

Ως προς την ακρίβεια, αναφέρουν ότι εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα.

«Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ», υπογράμμισε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης, η Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Προϋπολογισμός του 2022 να προβλέπει ανάπτυξη 4,5%, όμως έχει ήδη προεξοφληθεί πώς και σε ποιους θα κατανεμηθούν τα οφέλη της και ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη, αφού:

  • Η κυβέρνηση μειώνει κατά 1,7 δισ. την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές.
  • Προβλέπει αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 3,5 δισ. και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, 2,3 δισ., από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ.
  • Αποσύρει σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, 12,3 δισ. αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία.
  • Προβλέπει μια πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή των 10 δισ. μέσα σε μία χρονιά, που θα επιβαρύνει νοικοκυριά και πολίτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»