ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Η άγρια πόλωση, η επίκληση των εκλογών και η πρόταση δυσπιστίας που δεν έγινε

βουλή πόλωση εκλογές
Ανέβηκαν επικίνδυνα οι τόνοι στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άλλο ζητάω εκλογές κι άλλο καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κι άλλο μπορώ να προκαλέσω εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό έφτασε, θα λέγαμε, ένα σημείο πριν την πρόταση δυσπιστίας, αλλά δεν το έκαμε. Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Ιδού η Ρόδος, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε. Σας ζητούμε να δώσετε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να προκηρύξει εκλογές. «Έχετε μια ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να φανείτε αντάξιος ευθύνης, αν σταθείτε στο βήμα αυτό και αντί για δικαιολογίες να φερθείτε έντιμα και να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο! Να παραιτηθείτε κ. και να προκηρύξετε εκλογές, να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο! Ιδού η Ρόδος! Σας ζητάμε να δώσετε λύση, αποτύχατε! Είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος, είστε κυβέρνηση ενόχων», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευση.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επικρίθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές, που είναι στην ευχέρεια του κ. Μητσοτάκη», προσθέτοντας, ότι «αρνήθηκε την πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 να κατατεθεί Πρόταση Μομφής κατά της επικίνδυνης αυτής Κυβέρνησης, που είναι στην ευχέρεια τη δική του».

Πρακτικά σε αυτό το timing δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής, αφού επί της ουσίας δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα μετέτρεπε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης και θα έπαιρνε αυτομάτως κοινοβουλευτικό αέρα για 6 μήνες. Συνεπώς κάτι τέτοιο θα ισχυροποιούσε την κυβέρνηση έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο παρελθόν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο όσο διαρκεί η πανδημία. Το «παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη γιατί είστε ανεπαρκής» είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια πολιτική θέση, μια πολιτική κριτική η οποία από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει κοινοβουλευτικές αναταράξεις. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας έβαλε στην εξίσωση και τους πολίτες: «Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Όμως για να είμαστε σαφείς, πέραν της πολιτικής ανυπακοής, για να πέσει μια κυβέρνηση με 157 πλειοψηφία (συν ένας ο Μπογδάνος που προσώρας την στηρίζει), πρέπει να πέσει από «μέσα». Να την καταψηφίσουν τουλάχιστον 7 βουλευτές της από την υπάρχουσα Κ.Ο. Δεν το λες και εύκολο, ούτε συνηθισμένο. Γενικώς οι προτάσεις μομφής, δυσπιστίας και εμπιστοσύνης είναι κοινοβουλευτικά όπλα για να συντηρείται η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και σπανίως μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αλλαγές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πολιτικό σκηνικό είναι καζάνι που βράζει κάτι το οποίο φάνηκε από το άγριο επεισόδιο που είχαν εντός της αιθούσης οι κύριοι Τσίπρας και Γεραπετρίτης. Μόλις κατέβηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε ο κ. Γεραπετρίτης και φώναξε «ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε». Ο κ. Τσίπρας που εκείνη τη στιγμή έφευγε από την αίθουσα επέστρεψε, ζητώντας τον λόγο. Μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρθιοι φώναζαν!

Εν τέλει ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο λέγοντας: «Κύριε Γεραπετρίτη έχετε αναλάβει να είστε αντ' αυτού του κυρίου Μητσοτάκη και κάθε φορά που μιλώ έρχεστε να απαντήσετε σε μένα. Δεν είσαστε αρχηγός κόμματος για να έχω εγώ υποχρέωση να κάθομαι να σας ακούω και να σας απαντώ και δεν είσαστε ούτε καν εκλεγμένος με την ψήφο του λαού σε αυτό το κοινοβούλιο. Όταν την πάρετε να έχετε το θάρρος και το θράσος να απαντάτε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αντιπάλους. Και κάτι ακόμα, εσείς που ήσασταν αυτός που δηλώσατε και 5000 ΜΕΘ να είχαμε είσαστε σήμερα υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Η πρώτη ανάρτηση της νικήτριας Αθηνάς – Καμία αναφορά στον Αλέξη Παππά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία γυναίκας

Κακοκαιρία Κάρμελ: Επιμένει με βροχές, τσουχτερό κρύο και χιόνια-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά