ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Μπάιντεν – Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Οικονόμου στο Newsbomb: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Μπάιντεν – Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το τι θα συζητήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το τι θα συζητήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν

Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης μπαίνει τα επόμενα 24ωρα η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr το οποίο θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον και θα καταγράψει λεπτό προς λεπτό την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ερωτηθείς, λοιπόν, σχετικά με την ατζέντα και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε επικαλούμενος τις συνοδευτικές επιστολές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία την Πέμπτη, ότι «η θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη».

«Άλλωστε και το κείμενο του κ. Μπλίνκεν που συνοδεύει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ αναφέρεται ξεκάθαρα σε αυτά» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημείωσε η ελληνική πλευρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι «και αυτά που αφορούν την Τουρκία» προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η επίσκεψη έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αντανακλά το κύρος που έχει η Ελλάδα και στις ΗΠΑ και διεθνώς» ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ.

«Πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τιμήσω το βάθος των ιστορικών μας σχέσεων. Δύο δημοκρατίες που ακολούθησαν μία παράλληλη πορεία βρέθηκαν μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Υπήρξαν στιγμές που οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήγωσαν την Ελλάδα και αμερικανοί Πρόεδροι ζήτησαν συγγνώμη για συμπεριφορές οι οποίες είχαν δραματικές επιπτώσεις για τα ελληνικά εθνικά ζητήματα. Αλλά η πορεία μας είναι μία πορεία παράλληλη και η Ελλάδα, σήμερα, είναι αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε την Πέμπτη στη Βουλή αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός του προέδρου Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης θα μιλήσει σε δεξαμενές σκέψεις, ενώ θα έχει επαφές με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ μας θεωρούν αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στον Έλληνα πρωθυπουργό να με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι αντανακλά τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η αναβάθμιση(;) των τουρκικών F16