ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία» τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα

Το ΥΠΕΞ
Το ΥΠΕΞ
Intimenews

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία» τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η Yeni Şafak, ανέφερε πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.

Στον ίδιο τόνο και η Milliyet η οποία στο πρωτοσέλιδό τηςανέφερε ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη».

Τα προσκείμενα στον Ερντογάν ΜΜΕ δεν σταματούν την προπαγάνδα... Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, TRT, που για ακόμα μια φορά βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», ήταν ο τίτλος του TRT, με Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν, «το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο», τόνισαν με θράσος οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που μετείχαν στη συζήτηση. «Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT», τονίστηκε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Η τουρκική προπαγάνδα δεν στάθηκε μόνο στο ακριτικό ελληνικό νησί, αλλά έκανε λόγο και για προκλητικότητα από τη μεριά της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις