ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανατολίτικα παζάρια» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις δηλώσεις νατοϊκών αξιωματούχων

«Ανατολίτικα παζάρια» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις δηλώσεις νατοϊκών αξιωματούχων
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ανατολίτικο παζάρι» ανάμεσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τον Ταγίπ Ερντογάν
INTIME

Παρά τη σκληρή στάση που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Άγκυρας, αφήνει και αιχμές εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι δηλώσεις παραγόντων του ΝΑΤΟ, που επί της ουσίας κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γεγονός που αντικειμενικά ενισχύει την επιθετικότητα των γειτόνων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ανατολίτικο παζάρι» ανάμεσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να επιχειρεί μέσω αυτού να αποσπάσει ανταλλάγματα, έτσι ώστε να άρει το «όχι» του στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδία.

Τα όσα δήλωσε, χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλκενμπεργκ, που επί της ουσίας ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να «λύσουν τις διαφορές τους», μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουν, άλλωστε, κατά το πρόσφατο παρελθόν προηγηθεί αντίστοιχες τοποθετήσεις του ίδιου, αλλά και άλλων νατοϊκών παραγόντων, που κλείνουν συστηματικά τα μάτια τους μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, με πρόσχημα τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Όμως, οι επιδιώξεις του Ερντογάν είναι σαφές ότι έχουν σαν στόχο το να υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και με τη στάση τους ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, δείχνουν πως «κατανοούν» -στην καλύτερη περίπτωση- τις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η αλήθεια είναι πως η νατοϊκή (αλλά και η ευρωπαϊκή) σιωπή δίνει «αέρα» στην τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας.

Το θέμα των «ανατολίτικών παζαριών» που βρίσκονται σε εξέλιξη για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έθιξε κατά τη συνάντηση που είχε με τον νέο αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, ο Αλέξη Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική».

Παρά τη σκληρή στάση που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Άγκυρας, αφήνει και αιχμές εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς υποστηρίζει πως «αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, έχει οδηγήσει στο περιθώριο την Ελλάδα, την ώρα που οι “σύμμαχοί” μας σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία της Τουρκίας του Ερντογάν