ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψάχνουν» για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

«Ψάχνουν»  για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Πώς τοποθετούνται οι αρχηγοί των κομμάτων

Νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του κ. Ν. Μιχαλολιάκου θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Η σύσκεψη θα συγκληθεί για τις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και θα εξεταστεί και η νέα πρόταση του κ. Παπούλια για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών-προσωπικοτήτων, μετά την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Παπούλια και ως εκ τούτου θα μετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ αρνητική ήταν η απάντηση της ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Αλέκας Παπαρήγα.

Ο κ. Καμμένος έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον κ. Παπούλια για τις 13:00 το μεσημέρι.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης από τον Α. Σαμαρά

Επιφυλάξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα τέτοιο σχήμα.

«Σημασία έχει και εδώ ποια κόμματα είναι εκείνα που θα στήριζαν μία τέτοια πρωτοβουλία. Πρώτα θα πρέπει να εξετάσει κανείς ποιες δυνάμεις θα στήριζαν αυτά τα πρόσωπα», τόνισε, λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει κανείς να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Βέβαια, σε έκτακτες καταστάσεις όπως η σημερινή, κάποιος θα πρέπει να εξετάσει και έκτακτες λύσεις».

Ε. Βενιζέλος: Λύση ανάγκης η κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη.

«Στηρίζουμε ως λύση ανάγκης την κυβέρνηση προσωπικοτήτων που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας με νόημα: «στη Δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στα πολιτικά κόμματα, στα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι φυσιολογική μία κυβέρνηση τεχνοκρατών-προσωπικοτήτων αλλά όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση σε τέτοιο αδιέξοδο έχει σημασία η κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνηση αυτής να είναι η μέγιστη».

Φ. Κουβέλης: Ήττα της πολιτικής μια κυβέρνηση τεχνοκρατών

Αντίθετος με το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες ή από προσωπικότητες είναι η απόδειξη της ήττας της πολιτικής» τόνισε ο κ. Κουβέλης από τα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, επιμένοντας στην συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι ακόμη και μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων θα πρέπει να στηριχθεί από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, δηλαδή και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό

Βίντεο: «Ναι» Σαμαρά με …αστερίσκους στην πρόταση Παπούλια

Φ. Κουβέλης: Ήττα της πολιτικής η κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Ο Τσίπρας θα μετάσχει στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Ε. Βενιζέλος: Στηρίζουμε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Η Παπαρήγα δεν θα πάει στη σύσκεψη υπό τον Παπούλια

Π. Καμμένος: Ισχύει μόνο ότι έχω δηλώσει δημόσια