ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς με… επιφύλαξη, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς με… επιφύλαξη, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ
O Aλέξης Τσίπρας.
(Πηγή: Intime News)

ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει από εδώ και πέρα να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Οι οδηγίες που έδωσε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σαφέστατες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει από εδώ και πέρα να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Γι αυτό και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και για την ολοκλήρωση του προεκλογικού προγράμματος που θα παρουσιάσουν στους πολίτες – αν και η προεργασία και για τα δύο έχει προχωρήσει, ήδη, σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, παρά τις εκλογικές προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι, πρόσωπα που ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις κυβερνητικές διαρροές που αναφέρουν ότι οι κάλπες θα στηθούν σύντομα, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα σενάρια που έμειναν… σενάρια

Το 2023 είναι χρονιά εκλογική, εκ των πραγμάτων. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος που αυτές θα πραγματοποιηθούν, παραμένει στον αέρα. Άλλωστε, η ημερομηνία τέλεσης τους αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του -εκάστοτε- πρωθυπουργού.

Επομένως, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα γίνουν εκλογές σε δύο μήνες από σήμερα ή τον Ιούλιο. Ούτε καν οι στενότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκείνοι που τον συμβουλεύουν στις δυσκολότερες στιγμές.

Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ορισμένα πρόσωπα από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, κρατούν «μικρό καλάθι». Και άλλες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει εκλογικά σενάρια που πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα

Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τους κάνουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ξαφνική προεκλογική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός, είναι πολλά. Για την ακρίβεια είναι τόσα, που καθιστούν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε απόφαση για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η ακρίβεια, συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές με τις τιμές στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα, σε αυτά τα ύψη», αναρωτιούνται οι σκεπτικιστές της Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη -με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει, χθες, την Πέμπτη συνεχόμενη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη- και δημιουργεί προβλήματα στο Μαξίμου.

Όπως επισημαίνουν, θα ήταν προτιμότερο για τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές όταν η ιστορία των παρακολουθήσεων θα έχει ξεφουσκώσει, παρά τώρα. Εκτός και αν φοβάται ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις στο μέλλον που θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τον ίδιο.

Αντικειμενικές δυσκολίες

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν πιθανές τις χειμερινές εκλογές, έχουν ακόμα ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν στην ανάλυση τους. Τον «στρατηγό χειμώνα». Πως θα κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις τα κόμματα στην καρδιά της κακοκαιρίας;

Θα συγκεντρώνουν χιλιάδες ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, την εποχή που προβλέπεται νέα έκρηξη στα κρούσματα τους Covid19 και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν και για την εποχική γρίπη;

Τα ερωτήματα που βάζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι απολύτως λογικά. Ουδείς, όμως, μπορεί να είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πολλές φορές έχει πάει κόντρα στην πολιτική λογική – ακόμα και σε περιόδους που είχε σαφέστατο προβάδισμα.

Και γι αυτό και στην Κουμουνδούρου επιλέγουν να «μαγειρέψουν» πριν «πεινάσουν», θέτοντας ολόκληρο το κόμμα σε κατάσταση «εκλογικού συναγερμού».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Τσίπρας: Αν ο Μητσοτάκης μυρίζει εκλογές, η κοινωνία μυρίζει αλλαγή

Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας αναπαράγει ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς»