Στο Παρίσι ο Λοβέρδος

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε σε διήμερη υπουργική σύσκεψη του Οργανισμού...

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε σε διήμερη υπουργική σύσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, με θέμα "οι προτεραιότητες των συστημάτων υγείας την επομένη της κρίσης".

Ο Α. Λοβέρδος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ομολόγησε τη δυσκολία σήμερα, του να είσαι έλληνας υπουργός υγείας, που φθάνει μάλιστα στο αίσθημα " ντροπής ", ανάμεσα στους υπουργούς των 33 ανεπτυγμένων χωρών

Έως το Μάρτιο πιστεύει πως οι στόχοι προτεραιότητας θα επιτευχθούν και θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές πολιτικές για την εξυγίανση του όλου συστήματος.

Δήλωσε σε σχέση με τη διήμερη σύσκεψη στον ΟΟΣΑ ότι: " Ηταν πολύ καλή επιλογή που ήλθα, γιατί αυτές οι υπουργικές συσκέψεις δεν γίνονται συχνά, η προηγούμενη ήταν το 2004. Βρήκα μιά ευκαιρία να ακούσω τι λένε και ντράπηκα γι αυτά που έχουμε να πούμε εμείς σ' αυτό το περιβάλλον. Όταν οι άλλες αναπτυγμένες χώρες συζητούν για την υγεία σε εποχή οικονομικής στενότητας, συζητούν για την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και διεύρυνσης της ποιότητας και της ποσότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Εκείνοι σκέπτονται πώς θα πρέπει να περιορίσουν το κόστος, ενώ εμείς συζητάμε για θέματα που εκείνοι, έχουν λύσει εδώ και 20 χρόνια. Ντρεπόμουν, λοιπόν, αλλά δεν απέφυγα, γιατί όταν είναι κανείς πολιτικός, πρέπει να είναι ρεαλιστής, δεν απέφυγα να πω σ' αυτό το διάλογο, με ποιό τρόπο συμμετέχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα συμμετέχει με την ανάγκη, σε 6 μήνες, να έχει πλήρη μηχανοργάνωση δημόσιας υγείας, τη στιγμή που όλοι αυτοί εδώ, έχουν πετύχει αυτούς τους στόχους πριν από 20ετία. Είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει τί απολύτως έχει στο χώρο της υγείας ως πηγές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικό, το οποίο ξέρουμε πως χάνεται. Δεν προσέθεσα αυτό που έχω αναφέρει στη χώρα μου και στη Βουλή, ως τρίτο στόχο, το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, γιατί με συμβούλευσαν συνεργάτες που έχουν χρόνια εμπειρία του ΟΟΣΑ, " μην το πεις γιατί θα καγχάσει όλο το προσωπικό του ΟΟΣΑ ".

Ο μόνος τομέας στον οποίο ο υπουργός ένοιωσε περισσότερη άνεση ήταν στον τομέα των αντίγραφων ή ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων, των λεγόμενων γενοσήμων συμπληρώνοντας:

" Ο τομέας στον οποίο συνεισέφερα και εγώ ", εξήγησε, " ήταν στην προσαρμογή της αγοράς στα φαρμακευτικά υλικά στα φαρμακευτικά προϊόντα στα λεγόμενα γενόσημα. Πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο υγείας υπέγραψα μια εγκύκλιο να αυξηθεί η συνταγογράφηση και η κατανάλωση στα δημόσια νοσοκομεία των γενοσήμων. Το ποσοστό είναι σήμερα 10% και με κόπο θυσίες και αρκετή αυστηρότητα εκ μέρους μας, θέλουμε να φθάσουμε το 30%, τη στιγμή όμως που ο Βρετανός βάζει στόχο 80% . Ακολουθεί ο Γάλλος και ο Αυστριακός, το ίδιο και ο Γερμανός, που παρ' ότι παράγει πρωτότυπα φάρμακα θέλει να φθάσει τα γενόσημα στο 50%, γιατί εδώ ο υπουργός δεν κάνει τον απεσταλμένο των φαρμακοβιομηχανιών του, παρ' ότι αυτές ξοδεύουν χρήματα για έρευνα. Σ' αυτόν τον τομέα λοιπόν άρθρωσα έναν λόγο δικό μας, ενοποιητικό. Ήταν το μόνο που μας ένωνε με τους άλλους, εδώ στον ΟΟΣΑ που είναι οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αν θέλουμε να φύγουμε από τον ΟΟΣΑ, αν θέλουμε να φύγουμε από το παγκόσμιο προσκήνιο, αν θέλουμε να γυρίσουμε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, ας το αποφασίσουν αυτό οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αν, όμως, δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να προσαρμοσθούμε στη σύγχρονη θεματολογία, που για τον χώρο της υγείας προϋποθέτει να γίνουν οι τρείς στόχοι, μέχρι τον Μάρτιο και που, σημειωτέον, για τη μηχανοργάνωση, 20 χρόνια πληρώνουμε μηχανοργανωτές, 20 χρόνια σπαταλάμε τα λεφτά του έλληνα φορολογουμένου και δεν έχουμε το ποθητό ζητούμενο ".