ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλά η «μπάλα» από το Μέγαρο Μαξίμου – Εν αναμονή των ερευνών της δικαιοσύνης

Χαμηλά η «μπάλα» από το Μέγαρο Μαξίμου – Εν αναμονή των ερευνών της δικαιοσύνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Intime News

Μέγαρο Μαξίμου: Παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την διαχείριση της κρίσης, οι γενικές εντολές προς υπουργούς και βουλευτές είναι να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα σε όλα.

Ουσιαστικά από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, όλες οι πολιτικές και κομματικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει» και όπως όλα δείχνουν, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι προς ώρας, το κυβερνητικό έργο, που θα προωθείται να αφορά κατά κύριο λόγο τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη. Οι εντολές που έχουν δοθεί στα γαλάζια στελέχη είναι να παγώσουν οιαδήποτε κομματική και πολιτική δραστηριότητα που έχει σχέση με τις εκλογές και να μην μπουν σε καμία δημόσια συζήτηση αντιπαράθεσης για τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.

Την ώρα, που ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ιδιότητα και του Υπουργού Μεταφορών πλέον, βρίσκεται στην περιοχή και προετοιμάζεται για ανακοινώσεις αύριο Τετάρτη, στον προγραμματισμό μπαίνει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνέλθει την Πέμπτη, με διαφορετική, ωστόσο, ατζέντα από εκείνη, που προβλεπόταν στην συνεδρίαση, που αναβλήθηκε εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος. Αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση θα είναι οι ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα.

Εκτός ατζέντας θα είναι, ωστόσο, μείζονα θέματα, όπως η επικύρωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί, ίσως σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη κινείται το Μέγαρο Μαξίμου με μοναδικό στόχο των πρωτοβουλιών, που λαμβάνονται, τη διαλεύκανση των αιτιών, που οδήγησαν στην απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, αλλά και την επίσπευση όλων των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα για την ασφάλεια του δικτύου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δύο πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος τόσο προς την δικαιοσύνη, όσο και προς τις Βρυξέλλες. Με κυρίαρχη θέση ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει ταχύτατα τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδώσει ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ο Πρωθυπουργός με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ζήτησε και επισήμως την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν στη σιδηροδρομική τραγωδία στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Μετά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τόσο τα αίτια του φριχτού δυστυχήματος, όσο και τις διαχρονικές ευθύνες και παραλείψεις για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας και την συνδρομή Ευρωπαίων ειδικών, οι οποίοι θα μεταβούν στη χώρα μας εντός της εβδομάδας. «Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι υψίστης σημασίας» επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, την ώρα, που ο Πρωθυπουργός σημείωνε την αποφασιστικότητά του «να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους».

Οι δύο κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης ήρθαν σε συνέχεια της προσωπικής συγγνώμης, που εξέφρασε την Κυριακή, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μία δήλωση, που απευθυνόταν τόσο στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, όσο και στο σύνολο των πολιτών, την ώρα, που η θλίψη και η οργή περισσεύουν. Τα όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του παρέμβαση είναι ενδεικτικά των προθέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση».

Τι θα πει ο Γεραπετρίτης;

Στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει μεθαύριο Τετάρτη στο Υπουργείο, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα και συμμετείχε σε σειρά συσκέψεων προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά από τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ενέργειες που ακολούθησαν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που βύθισε στο πένθος τη χώρα μας.

Ο Υπουργός αρχικά συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας, ο περιφερειάρχης Θεσσσαλίας, ο διοικητής των ΠΥ Θεσσαλίας και ο επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Ακολούθησε επίσκεψη στον ΟΣΕ, και συγκεκριμένα στο γραφείο σταθμάρχη, από όπου και έγιναν το βράδυ της Τρίτης οι μοιραίες κινήσεις που οδήγησαν στο δυστύχημα. Ακολούθησε σύσκεψη στο Γ.Ν. Λάρισας, όπου ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ και οι διοικητές των δυο νοσοκομείων τον ενημέρωσαν για τη διαχείριση της κατάστασης με τους νεκρούς και τραυματίες του δυστυχήματος.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε και το σημείο της τραγωδίας, όπου οι υπεύθυνοι των συνεργείων τον ενημέρωσαν για την απομάκρυνση των βαγονιών και των υπολειμμάτων της αμαξοστοιχίας και τις εργασίες αποκατάστασης τις σιδηροδρομικής γραμμής.