ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το «φάντασμα» της αποστασίας πλανιέται πάνω από τη χώρα

ΣΥΡΙΖΑ: Το «φάντασμα» της αποστασίας πλανιέται πάνω από τη χώρα
O Αλέξης Τσίπρας.
Intime News

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιχειρήσει να ταυτίσει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον αείμνηστο πατέρα του, Κωνσταντίνο.

Στο συμπέρασμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, με οποιοδήποτε τρόπο και με κάθε κόστος, έχουν καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χαρακτηρίζουν ανοιχτά τον πρωθυπουργό ως «παράγοντα αστάθειας».

Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του απεργάζεται ήδη ένα σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας -όπως το χαρακτηρίζουν- το οποίο και εμπνέεται από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1965, την περίοδο της «αποστασίας».

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιχειρήσει να ταυτίσει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον αείμνηστο πατέρα του, Κωνσταντίνο. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι πράξεις και τα έργα του τελευταίου ως πρωθυπουργού, την περίοδο 1990-1993.

Κυρίως, είναι το γεγονός ότι το όνομα «Μητσοτάκης» προκαλούσε για τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Παράταξης και μόνο στο άκουσμα του. Και αυτό γιατί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- ένα εκ των επιφανέστερων στελεχών του προδικτατορικού Κέντρου- είχε αποδοθεί ο ρόλος του επικεφαλής της αποστασίας μερίδας βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, το 1965.

Η συνέχεια γνωστή. Ανατροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και μια περίοδος πολιτικής αστάθειας, που ολοκληρώθηκε με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, δύο χρόνια αργότερα. Επομένως, η ταύτιση αυτή είχε ως στόχο το να «ξυπνήσει» τα αντιδεξιά και «αντιμητσοτακικά» αντανακλαστικά των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Πλέον, όμως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο αρχηγός τους δικαιώνεται πλήρως για αυτή την ταύτιση. Ακόμα και ορισμένοι που έβρισκαν υπερβολικά τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από χθες άρχισαν να του δίνουν δίκιο, καθώς εξέλαβαν μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λαμία, ως ανοιχτή «πρόσκληση αποστασίας» προς βουλευτές άλλων κομμάτων.

«Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που τόνισε πως «μάλλον αυτό περιγράφει λίγο αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει (…)Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».

Οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα -κάτι που βέβαια, δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί- δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να πετύχει αυτοδυναμία. Ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες εκλογική αναμέτρηση.

Έχοντας, όμως, λάβει το μπόνους του εκλογικού νόμου που η ίδια ψήφισε, δεν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αντίθετα, λένε, θα επιχειρήσει να εντάξει στην κοινοβουλευτική της ομάδα, βουλευτές που θα εκλεγούν με άλλα κόμματα, για να μαζέψει τον μαγικό αριθμό 151 και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν και θεωρούν ότι αυτό το σχέδιο είναι απολύτως υπαρκτό, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και ο λόγος είναι πως ο νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις

«Πυρά» Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη, Πολάκη και Παππά: Τι σημαίνει ο άγνωστος Χ;

ΝΔ: Τα Fake News του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του κ. Παπαθανάση

Αλέξης Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας