ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Νέα «Διαύγεια» για τα δημόσια έργα - Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Νέα «Διαύγεια» για τα δημόσια έργα - Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια στις Μεταφορές

Μια νέα Διαύγεια για τα δημόσια έργα και συνολικά για τα έργα υποδομής, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση τους, αλλά και τη συντήρηση και λειτουργία των Δημόσιων υποδομών, αποτελεί τη βασική καινοτομία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, για την ασφάλεια στις Μεταφορές, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις άξονες:

Πρώτον, τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία -πρώτα από όλα- ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων, ένα σύστημα που επί της ουσίας θα παρακολουθεί τα έργα.

Τρίτον, τη θεσμοθέτηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε «στη σκιά όχι μιας θυσίας. Αλλά μιας ανείπωτης τραγωδίας», αφήνοντας αιχμές για τα ίδια είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μαρούσι.

Τόνισε πως χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι το να κάνουν το παν έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί μια αντίστοιχη τραγωδία, έτσι ώστε «να νιώθει κάθε πολίτης ασφαλής στις μετακινήσεις του».

Πάντως, άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «δεν νιώθουν όλοι οι πολιτικοί αυτό το χρέος. Κάποιοι ζουν με το άγχος της εικόνας. Με την εμμονή της επικοινωνίας και της προπαγάνδας».

Στη συνέχεια, αν και δεν τους κατονόμασε, έβαλλε εναντίον του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς. Αλλά πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών -ανάμεσα σε όλα τα άλλα- ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους.«Ένα κράτος που χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.Και συντηρήθηκε με παλιές και νέες συνταγές διαφθοράς και εξυπηρέτησης συμφερόντων». «Ένα κράτος που αφού έκαναν λάφυρο, μετά απαξίωσαν συστηματικά. Δίνοντας ότι πιο χρήσιμο για το δημόσιο συμφέρον σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν. Αδιαφορώντας για τα βασικά. Ακόμη και την ασφάλεια των Πολιτών».

Υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια «κάθε τρείς και λίγο μας έταζαν ότι αυτό το κράτος θα το διορθώσουν αυτοί που το απαξίωσαν. Άλλοι μας υποσχέθηκαν εκσυγχρονισμό.Άλλοι επανίδρυση. Άλλοι επιτελικότητα», τονίζοντας πως το επιτελικό κράτος «αποδείχθηκε φιάσκο», όντας η επανάληψη -σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση- «όλων των αρρωστημένων πρακτικών 40 και πλέον χρόνων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το χρέος είναι ακόμα ανεκπλήρωτο, και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα έχουμε ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που θα διασφαλίζει τα αυτονόητα και θα αποτρέπει τα αδιανόητα, όπως η τραγωδία των Τεμπών.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας «φλερτάρει» τους «νοικοκυραίους»

Τα οφέλη για τους δανειολήπτες από την πρόταση Τσίπρα – 5 απλά παραδείγματα

Τσαπανίδου: Ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος