ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Αριστερά συζητάει πανελλαδικά και μελετάει εναλλακτικές μορφές οργάνωσης

Η Νέα Αριστερά συζητάει πανελλαδικά και μελετάει εναλλακτικές μορφές οργάνωσης
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι τα στελέχη της βάσης που αποχώρησαν από το κόμμα, ήταν εκείνα που επί της ουσίας κρατούσαν «ζωντανές» τις τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις Μελών.

Να μην περιορίσει τη δράσει της στις πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στην τηλεοπτική παρουσία των γνωστών στελεχών της, επιδιώκει η Νέα Αριστερά, που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι και τη βάση που την ακολουθεί.

Βέβαια, ακόμα βρίσκεται μακριά από την προσπάθεια να στήσει κομματικές δομές, με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουμε στην ελληνική Αριστερά, προσπαθώντας να αντλήσει «τεχνογνωσία» ακόμα και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η βάση οργανώνεται

Εκτός από τους έντεκα βουλευτές, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, από την Κουμουνδούρου αποχώρησαν και χιλιάδες απλά μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι τα στελέχη της βάσης που αποχώρησαν από το κόμμα, ήταν εκείνα που επί της ουσίας κρατούσαν «ζωντανές» τις τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις Μελών.

Άρα, είναι προφανές ότι συζητάμε για ανθρώπους με μεγάλη οργανωτική εμπειρία και που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε ένα περιβάλλον κομματικής δράσης, το οποίο και δεν σκοπεύουν να το παρατήσουν. Αντίθετα, στόχος τους είναι να οργανωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μέσα στα πλαίσια του νέου φορές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλατιές ανοιχτές συνελεύσεις από τα μέλη της βάσης, που προετοιμάζουν την επιστροφή τους στην πολιτική δράση. Τέτοιες συζητήσεις έγιναν ήδη στον Πειραιά, στην Ά Αθήνας, στον Βόρειο Τομέα και τον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών – δηλαδή, εκεί που είχαν τις μεγαλύτερες δυνάμεις και όσο βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι βρίσκεται προ των πυλών μια παραδοσιακή μορφή οργάνωσης. Ούτε φυσικά να δοθεί η εντύπωση ότι στήνεται ένα κόμμα το οποίο δεν υπάρχει. Τουλάχιστόν, προς ώρας.

Αντίθετα, στόχος είναι πέραν της κινητοποίησης των πρώην μελών της Κουμουνδούρου, κοντά τους να βρεθούν και άνθρωποι από τον χώρο της Οικολογίας, της Αριστεράς που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα πράγματα, αλλά και πολίτες και κινήσεις από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Νέα μοντέλα οργάνωσης

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά μελετάει και τα μοντέλα οργάνωσης κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, από το εξωτερικό. Όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε, διατηρεί άριστες σχέσεις με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή Αριστερά -στην οποία και θα ενταχθεί όταν προχωρήσει και η ίδρυση του κομματικού φορέα- αλλά και την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.