ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: H Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» - Στόχος η διόρθωση στρεβλών εμπορικών πρακτικών

Μητσοτάκης: H Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» - Στόχος η διόρθωση στρεβλών εμπορικών πρακτικών

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για τα μέτρα κατά της ακρίβειας.

«Στόχος μας είναι η διόρθωση των στρεβλών εμπορικών πρακτικών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη, αναφερόμενος στα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα ανακοινωθούν σε λίγη ώρα από τώρα. «Τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούνται διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.

Καμία ανοχή στον πληθωρισμό απληστίας πολυεθνικών, κατέστησε σαφές.

Τόνισε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και δύσκολοι έλεγχοι, κυρίως, οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά και αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το καλάθι του νοικοκυριού, «μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την κατεύθυνση, βάζει πλαφόν στο μεικτό εμπορικό κέρδος, με στόχο τη μείωση της τελικής τιμής στο ράφι. «Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν» επεξήγησε.

Επίσης, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τις προσφορές, ώστε να είναι πραγματικές και όχι πλασματικές.

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας θα προχωρήσει μέσα στην ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με αναλυτική παρουσίαση.

Ακρίβεια: Σύγκριση τιμών με την Ευρώπη - Οι Πορτογάλοι πληρώνουν λιγότερα και παίρνουν περισσότερα

Σε απόγνωση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η εικόνα γίνεται αποκαλυπτική μέσα από τη σύγκριση των τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα με αυτές που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφορά της αγοραστικής δύναμης.

Αν και φαινομενικά το καλάθι του «σούπερ μάρκετ» στην Ελλάδα εμφανίζεται οριακά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια προσεκτικότερη προσέγγιση με βάση τη χαοτική διαφορά των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αποδεικνύει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση με την Πορτογαλία, όπου οι τιμές στα βασικά είδη παντοπωλείου είναι χαμηλότερες από αυτές στην Ελλάδα, ενώ οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι κατά 23% υψηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μεγάλη παραμένει η απόκλιση στην αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών με αυτά στη Μεγάλη Βρετανία. Το μέσο «καλάθι» στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ακριβότερο κατά 21% από το αντίστοιχο στην Ελλάδα, όμως την ίδια ώρα οι μέσες ετήσιες αποδοχές στη Γηραιά Αλβιώνα είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τη χαοτική διαφορά αποτυπώνει ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του. Δείχνει ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα το 2022 διαμορφώθηκαν σε 23.736 ευρώ, όταν στην Πορτογαλία την ίδια χρονιά ήταν 29.166 ευρώ και στην Ισπανία 39.160 ευρώ. Το «καλάθι» του σούπερ μάρκετ στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, είναι φθηνότερο κατά 3% από αυτό στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία μόλις κατά 0,37% ακριβότερο.

Τα καθηλωμένα χαμηλά εισοδήματα και οι παγιωμένες στα υψηλά τιμές είναι αυτό ακριβώς που κάνει πιο δυσβάσταχτη την ακρίβεια για το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών στην Ελλάδα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής. Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί έως τώρα για τον περιορισμό των ανατιμήσεων δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα: ένα αντιπροσωπευτικό «καλάθι» 39 προϊόντων κοστίζει σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 151,95 ευρώ έναντι 137,39 ευρώ ένα χρόνο πριν, ακριβότερα δηλαδή κατά 10,60%. Οι ανατιμήσεις στις 39 αυτές κατηγορίες προϊόντων κυμαίνονται από 0,71% έως σχεδόν 54% (στο ελαιόλαδο και στη μαρμελάδα), όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Κατά 42% έχει αυξηθεί η τιμή των απορρυπαντικών πιάτων, κατά 23% των απορρυπαντικών ρούχων, κατά 25% η τιμή του ρυζιού, κατά 8,33% η τιμή των μακαρονιών, κατά 38% η τιμή του χυμού πορτοκαλιού, κατά 40% η τιμή του χυμού ντομάτας. Ακριβότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πληρώνουμε τα αυγά (16,35%), το τυρί φέτα (11%), αλλά και τις φακές (7,1%). Το παρήγορο είναι ότι καταγράφονται και μειώσεις τιμών σε 12 από τις 39 κατηγορίες προϊόντων του εξεταζόμενου «καλαθιού».

Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών που παρατηρείται για παράδειγμα σε κάποια είδη τροφίμων, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (-16% και -14% αντιστοίχως), αλλά και σε είδη ατομικής υγιεινής, αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες.

Ακρίβεια: Σήμερα ανακοινώνονται τα μέτρα της κυβέρνησης – Είμαστε πιο ακριβοί από την Ευρώπη

Απέναντι στη ζοφερή αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα κατά της ακρίβειας. «Θα παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ως στόχο της βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, με τις τιμές σε απορρυπαντικά και χαρτικά να έχουν εκτοξευτεί:

– Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων 50 μεζούρες: 06/2023 αρχική τιμή 20,33€, με προσφορά 10,95€. 01/2024 αρχική τιμή 20,33€, με προσφορά 11,45€

– Σαμπουάν 300ml: 06/2022 5,48€, 06/2023 6,98€, 01/2024 7,18€

– Χαρτί κουζίνας 349gr: 06/2022 3,13€, 06/2023 3,71€, 01/2024 3,92€

– Χαρτί υγείας 3φύλλων 8αρι 760gr: 06/2022 αρχική τιμή 7,20€ προσφορά 3,30€, 06/2023 αρχική τιμή 8,53€ προσφορά 4,55€, 01/2024 αρχική τιμή 8,92€ προσφορά 4,88€.

Πώς εντοπίζουμε τις παραπλανητικές προσφορές

Στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας και της ανάγκη των καταναλωτών να προμηθεύουν όσο το δυνατόν φθηνότερα ό,τι χρειάζονται, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε παραπλανητικές προφορές.

Ενδεικτικά:

– Gel ενεργό χλώριο 1.250 ML: Μία συσκευασία 1,83€, δύο συσκευασίες με έκπτωση 70% στο 2ο προϊόν 4,07€

– Υγρό gel καθαρισμού ρούχων 70 πλύσεις (+7 δώρο) 11,28€, 36 πλύσεις (+36 δώρο) 13,98€

– Αποσκληρυντικό κατά των αλάτων 500M: Μία συσκευασία 2,78€, δύο συσκευασίες με έκπτωση 50% στο 2ο προϊόν 6,67€.

«Έως και 361% φθηνότερα από τον Έλληνα τα πληρώνουν στην Ιρλανδία», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύξηση τιμής, ταυτόχρονα με τη μείωση ποσότητας, υπάρχει και στα δημητριακά.

Σκέρτσος: «Θα ανακοινωθούν δράσεις, ώστε η αγορά να λειτουργεί όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ακρίβειας και την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, μιλώντας εχθές (09/01) στην ΕΡΤ.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια, για την οποία εκτίμησε πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια. Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, και είπε ότι αύριο (σ.σ. 10/10) θα ανακοινωθούν μέτρα για τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών και να λειτουργεί όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στην τιμή του λαδιού, υπογράμμισε ότι «είναι μία ειδική περίπτωση, γιατί έχει να κάνει με κλιματολογικές συνθήκες και ελλείψεις» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι σε αυτή τη φάση.

Ακόμη, προσέθεσε ότι ελέγχονται τα περιθώρια κερδοφορίας στο ελαιόλαδο και επιβάλλονται πρόστιμα όπου χρειάζεται, επισημαίνοντας ότι η παραβατικότητα μειώθηκε κάτω από το 10% με βάση τους ελέγχους, κάτι που δείχνει ότι έχουν αποτέλεσμα τα πρόστιμα.