ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε λίγο αρχίζει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Σε λίγο αρχίζει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

H συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα με τις ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, οι ομιλητές που θα υποδειχθούν από τα κόμματα θα προηγηθούν των βουλευτών που επιθυμούν να μιλήσουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα εναλλάσσονται με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος της εκλογικής δύναμης των κομμάτων. Δηλαδή 4 βουλευτές από τη ΝΔ, 3 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και από ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρεμβάλλονται οι υπουργοί που θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα του τομέα ευθύνης τους. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που θα ανέβει στο βήμα ο γ.γ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς υπάρχει φημολογία ότι αυτή θα αποχωρήσει από την αίθουσα.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση με σκοπό να αποδομήσει πλήρως τις προγραμματικές δηλώσεις της και να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αργά το απόγευμα του Σαββάτου την πρωτολογία του, στο πλαίσιο του τριημέρου της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ η δευτερολογία θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, πριν την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την έναρξη της ψηφοφορίας.

Πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του.

Ανακοίνωσή του κόμματος αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Όλι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας».

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.