ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «αγκάθια» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τα «αγκάθια» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τι θα συζητήσουν στην αυριανή συνάντηση οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και οι «κόντρες» για τα νέα μέτρα

Νέα συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα έχει στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κρατήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «αν η επικοινωνιακή και ουσιαστική στήριξη που δόθηκε τώρα, είχε δοθεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η χώρα θα είχε διαφορετική κατάληξη συνολικά».

Όσον αφορά τα μέτρα, μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να βρήκαν τη «χρυσή τομή» στο θέμα της εφεδρείας, ωστόσο παραμένουν «αγκάθια» που απειλούν την κυβερνητική συνοχή.

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να εκφράσουν ενστάσεις για το θέμα των ειδικών μισθολογίων, για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση.

Κοινή προσπάθεια των υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, είναι να βρουν τρόπους για να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις περικοπές στους ένστολους, αναζητώντας παράλληλα ισοδύναμα μέτρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται με το μαχαίρι των τροϊκανών στο λαιμό, καθώς οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.

Στο τραπέζι παραμένουν μέτρα 5 δισ. ευρώ που αφορούν τις μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ αλλά και την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων, μέτρα για τα οποία σίγουρα θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις τελικές προτάσεις από τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο τις οριστικές αποφάσεις θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα», αναμένεται να τονίσει στους κυβερνητικούς εταίρους ο πρωθυπουργός, ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης, οι πολιτικοί αρχηγοί ενδέχεται να συζητήσουν και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης: Δεν λήφθηκαν αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια

Αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας