ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Ποια μέτρα «κλείδωσαν» και που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. στην οποία έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε στους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι τρεις πολιτικοί διαφώνησαν σε αρκετά σημεία του πακέτου μέτρων, δίνοντας ραντεβού για νέα συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «σκόπελος» των ειδικών μισθολογίων δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί, με τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν ενστάσεις και να μεταθέτουν το θέμα για την επόμενη συνάντηση.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε πως από την πλευρά του υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για ορισμένα θέματα, ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Επέμεινε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και να μην θιγούν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους κκ Βενιζέλο και Σαμαρά ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ.

«Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα ανοιχτά, τεχνικής φύσεως. Ερωτηθείς για τα ειδικά μισθολόγια δήλωσε ότι συζητούνται ακόμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ.

«Τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ο Ευ. Βενιζέλος.

«Θα απαιτηθούν πρόσθετες θυσίες και περικοπές», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπήκαν στις λεπτομέρειες των μέτρων και πως θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων για να συζητήσουν διεξοδικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, σημειώνοντας παράλληλα πως η τρικομματική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή και στην κοινή γνώμη.

Το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να συζητηθούν και πάλι τα νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Στο Μέγαρο Μαξίμου Βενιζέλος και Κουβέλης

Παπαδημούλης: Βενιζέλος και Κουβέλης κάνουν νάζια

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα 11,5 δισ.