ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα 11,5 δισ.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα 11,5 δισ.

Τα «αγκάθια» που απειλούν την κυβερνητική συμφωνία και πως θα διαχειριστούν την κατάσταση Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κρίσιμη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, καθώς σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Φ. Κουβέλης θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30, όπου θα τους περιμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να τους παρουσιάσουν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα ωστόσο, φαίνεται πως θα διαταράξουν την προγραμματική συμφωνία, καθώς τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν εκφράσει ενστάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους κυβερνητικούς εταίρους προ των ευθυνών τους, ξεκαθαρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει και «σήμερα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταφθάνει στην χώρα μας η αποστολή της Τρόικας με πρώτο το τεχνικό κλιμάκιο, ενώ την Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει το παρών στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα «αγκάθια»

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, «κλείδωσε» η τελική κατεύθυνση των μέτρων, ενώ συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και η πορεία των εσόδων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Η σύσκεψη αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς τα σημεία που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σύγκλιση απόψεων είναι πολλά και οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή».

Μεγαλύτερο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι τα ειδικά μισθολόγια. Προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει κλιμακωτές μειώσεις, με τις λιγότερες έως μηδενικές για τους ενστόλους με εργασία σημαντικού βαθμού επικινδυνότητας και τις μεγαλύτερες σε δικαστικούς και ιερείς.

Αντιδράσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και για τις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ στις καταργήσεις των επιδομάτων αναμένεται αντίδραση και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την εφεδρεία η οποία μετατράπηκε σε «διαθεσιμότητα» καθώς θα περιλαμβάνονται σε αυτήν μόνο όσοι βρίσκονται σε προ συνταξιοδοτικό στάδιο φαίνεται πως ο Φώτης Κουβέλης θα δώσει την θετική του έγκριση.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι παρά τις αντιδράσεις, τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ιδιαίτερα για τα ειδικά μισθολόγια, που αποτελούν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια.

Διαβάστε επίσης: Ειδικά μισθολόγια: Προς εξαίρεση 6 κατηγορίες ενστόλων

Εφεδρεία τέλος, έρχεται η διαθεσιμότητα!

Τα «αγκάθια» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών