ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λυκουρέντζος: Με έλλειμμα 1,5 δις. ο ΕΟΠΥΥ

Λυκουρέντζος: Με έλλειμμα 1,5 δις. ο ΕΟΠΥΥ

Την εξεύρεση λύσεων για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, ενώ ταυτόχρονα να εξοφληθούν και οι προμηθευτές του αναζητά η Κυβέρνηση.

Η εξεύρεση πόρων συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια ευρείας διυπουργικής συνάντησης για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε:

«Συζητήσαμε σε βάθος τα θέματα τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εργαζόμαστε για να εξεύρουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να εξακολουθήσουν οι πολίτες να απολαύουν των υπηρεσιών του συστήματος υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς, τους ιατρούς και όλους τους προμηθευτές μας.

Οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε, θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία και θα ανακοινωθούν με συγκεκριμένο στοχο-χρονοδιάγραμμα».

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Νωρίτερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για το ίδιο θέμα, ο κ. Λυκουρέντζος παρατήρησε υστέρηση στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, λόγω ύφεσης που προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας, άρα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται με το 0,4% του ΑΕΠ, όμως η ύφεση προκάλεσε μείωση στο ΑΕΠ στα 201 δις. ευρω από 232 δις. το 2008. Αντίστοιχα, η ανεργία εκτιμάται στο 22,6% σήμερα, όταν το 2008 ήταν στο 7,7%.

Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μελετά την ανακατανομή των πόρων, ώστε να αντιμετωπίζονται ισόρροπα οι οφειλές προς τους προμηθευτές, αλλά ταυτόχρονα, και τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων και οι προμήθειες.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, εκτιμήθηκε ότι οι εισφορές θα έφταναν τα 4,6 δις. ευρώ, έναντι δαπανών 6,5 δις. ευρώ περίπου και με κρατική επιχορήγηση ύψους 1,295 δις. ευρώ.

Όμως, ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε το φόβο, ότι στο τέλος της διαχείρισης του έτους θα βρεθεί προ ελλείμματος της τάξης του 1,4 - 1,5 δις ευρώ.

Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως «βεβαίως πρέπει να απολάβουν ασφαλιστικής κάλυψης οι αγρότες μας, αλλά οι εισφορές του ΟΓΑ σε σύγκριση με τις δαπάνες, τις οποίες προκαλούν οι ασφαλισμένοι του, είναι συντριπτική. Είναι πάρα πολύ χαμηλή».

Στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι για φέτος θα διεξαχθούν διαγωνισμοί μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ύψους 2,2 δις ευρώ. Εκτελούνται ήδη εντός του 2012 οι προμήθειες του 2011, οι ρυθμοί είναι βραδείς και βεβαίως οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν κατά τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού της υποβολής ενστάσεων της προσφυγής στη δικαιοσύνη δυσχεραίνουν το έργο της Επιτροπής.

Επίσης, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης θα μειωθούν τα νοσοκομεία από 133 σε 85 και θα υπάρξουν συνενώσεις τμημάτων, κλινικών. Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση του νέου χάρτη υγείας, που εκπονείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και με τον οποίο αναμένεται να εξασφαλιστεί μείωση των δαπανών.