ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαίνια με Τέντε-Ρουπακιώτη στη Λευκάδα

Εγκαίνια με Τέντε-Ρουπακιώτη στη Λευκάδα

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του από το σεισμό του 2003 η Λευκάδα εγκαινιάζει σήμερα το δικαστικό της Μέγαρο και μάλιστα με υπουργό Λευκαδίτη.

Την κορδέλα του νέου δικαστικού Μεγάρου που βρίσκεται επί των οδών 8ης Μεραρχίας και Γύρας, στο κέντρο της πόλης κόβει στις 5.30 το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας κ. Ιωάννη Τέντε και της πρόεδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρένας Ασημακοπούλου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες ο οποίος εποπτεύει με υπευθυνότητα όλες τις σημαντικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν κυρίως σε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Ρουπακιώτη.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που στον τόπο καταγωγής μου, θα εγκαινιάσω ένα Δικαστικό Μέγαρο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές υπηρεσίας της Λευκάδας», δήλωσε σε τοπική εφημερίδα («Λευκαδίτικο Λόγο») ο κ. Ρουπακιώτης, ενώ αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σημείωσε «σε μια περίοδο δεινής οικονομικής κρίσης, με ψαλιδισμένο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι και με "απαγορευτικό" στις προσλήψεις, κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όμως μέσα σε τρεις μήνες δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε παθογένειες ετών. Ωστόσο, πιέζουμε για την αναζήτηση λύσεων, μιας και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων συνδέεται με την αξιοπιστία της δικαιοσύνης. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ώστε το δικαστικό σύστημα να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με τους πολίτες. Οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στην κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί, μεταξύ άλλων, την κάλυψη κενών θέσεων δικαστικών υπάλληλων με τη διαδικασία των μετατάξεων, την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, την ενίσχυση των διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, τη μηχανοργάνωση καθώς και την έναρξη διαλόγου, σε συνεργασία με δικαστές, δικηγόρους και υπαλλήλους, για το ζήτημα ωραρίου εκδίκασης των υποθέσεων.

Ήδη, ο κ. Ρουπακιώτης έχει εξαγγείλει πρωτοβουλίες με σκοπό την κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες υπάρχει κατηγορία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, διαφθορά υπαλλήλων ή καταπάτηση δημόσιας περιουσίας καθώς και των φορολογικών υποθέσεων μεγάλου αντικειμένου.