ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες για πολλά χρόνια

Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες για πολλά χρόνια

«Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, για χρόνια ήμασταν τζίτζικες», τόνισε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός υποσχέθηκε συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ όπως είπε, θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς.

«Δεν επιτρέπεται χαλάρωση πριν το 2014», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ για την αναβάθμιση από Standard and Poor’s σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει πριν το 2014», ξεκαθάρισε και «αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Δυο αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πρώτον: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δεύτερον: Θα ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα (μισθωτών) που θα αποκτηθούν για το 2013, οι οποίες θα πρέπει να είναι ίσες με το 25% του εισοδήματος και το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. «Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω πως ο χρόνος που θα διανύσουμε είναι δύσκολος…. Το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως» είπε χαρακτηριστικά.