ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το στικάκι και ο φάκελος για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Στη Βουλή το στικάκι και ο φάκελος για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Δεν θα προχωρήσουν –όπως όλα δείχνουν- στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα μη πολιτικά πρόσωπα οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά θα αποστείλουν το φάκελο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή.

Κι αυτό διότι, οι προθεσμίες είναι τόσο ασφυκτικές που θα πρέπει να κλείσουν τη δικογραφία, μέχρι την άσκηση των διώξεων από τη Βουλή, η οποία θα συνεδριάσει από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου.

Αν και οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης φέρονται να έχουν σχηματίσει μια πλήρη εικόνα, καταλήγοντας μάλιστα και σε συμπεράσματα για τα πρόσωπα που έχουν καλέσει με την ιδιότητα του υπόπτου θα επιλέξουν το... δρόμο της Βουλής ώστε εκείνη να διατάξει και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο στικάκι προκειμένου να διακριβωθούν οι αλλοιώσεις και οι παρεμβάσεις που δέχθηκε η αρχική λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς θεωρούν ότι οποιαδήποτε πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο USB αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να αποτελέσει «νομικό όπλο» στα χέρια των κατηγορουμένων λίγο αργότερα οι οποίοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματά της.

Κατέθεσε ο υπάλληλος που επέλεξε τους 20 μεγαλοκαταθέτες

Σήμερα οι εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρα τον εξειδικευμένο σε θέματα πληροφορικής συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε κάνει την επιλογή των 20 μεγαλοκαταθετών, που δόθηκαν στη συνέχεια στον Γ. Καπελέρη σε ένα χαρτάκι για να ερευνήσει το φορολογικό τους προφίλ.

«Εντόπισα τα ονόματα , τα αντέγραψα και τα μετέφερα στον υπουργό. Ξέρω ότι ο ίδιος έχει πει πως τα έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι.Καπελέρη. Ούτε ξαναείδα το CD ούτε έκανα πλήρες αντίγραφο του», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στους εισαγγελείς.

Πρόσωπο-κλειδί στην ιστορία εξακολουθεί να είναι ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, επί των ημερών του οποίου (8 Ιουλίου του 2011), φέρεται να δημιουργήθηκε το στικάκι, το οποίο έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι εξηγήσεις που θα δώσει για το αδίκημα της «νόθευσης» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ίσως ρίξουν φως σε κάποιες σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, καθώς όπως λέγεται, ο πρώην εισαγγελέας γνωρίζει καλά ένα μεγάλο κομμάτι της αλήθειας.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες θα βοηθούν τους ανακριτές

Στο μεταξύ, τη σύσταση Ειδικού Προανακριτικού Τμήματος με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε θέματα πληροφορικής κ.α. προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο μεταξύ άλλων τη συγκρότηση ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένο προσωπικό που θα συνδράμουν το έργο των ανακριτικών αρχών σε δύσκολες υποθέσεις.

«Δεν υπάρχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες όπως για την υπόθεση που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία. Όντως ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο να καταθέσει την πρότασή του, την επιστημονική του άποψη πάνω σε αυτά. Όμως οι Εισαγγελίες στερούνται ειδικών εμπειρογνωμόνων ή πραγματογνωμόνων για να διερευνούν υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε:

«Σε συνάντηση που είχα χθες με τον πρωθυπουργό της χώρας προγραμματίστηκε να ιδρυθεί ένα ειδικό σώμα (όχι ακριβώς ως δικαστική αστυνομία) που θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες για την άσκηση του προανακριτικού έργου και την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διερεύνηση δύσκολων υποθέσεων που συνδέονται μάλιστα με τη σύγχρονη τεχνολογία».