ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίστα Λαγκάρντ: Αυτοί είναι οι 13 της Προανακριτικής

Λίστα Λαγκάρντ: Αυτοί είναι οι 13 της Προανακριτικής

-Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πριν καν συσταθεί η επιτροπή

-Ποια είναι τα πρόσωπα και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρώτη «μάχη»

Σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε πριν καν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής θα είναι τελικά δεκατρία και όχι δεκαπέντε, όπως είχε εγκρίνει η Βουλή τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, δέχθηκε τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατανομή των κομματικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, μετά την ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιπροσώπευση όπως αυτή διαμορφωνόταν εάν η προανακριτική αριθμούσε δεκαπέντε μέλη, ο κ. Μεϊμαράκης σε συνεννόηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων κατέληξε ότι η επιτροπή θα έχει 13 μέλη: ΝΔ 5, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ 1, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1, Χρυσή Αυγή 1, ΔΗΜΑΡ 1, ΚΚΕ 1. Χάνει δηλαδή έναν εκπρόσωπο το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη από τον κανονισμό της Βουλής.

Η αλλαγή στην αναλογία των μελών της επιτροπής καταγράφεται ως νίκη ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί το αρχικό πλάνο προέβλεπε 2 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ.

Τα ονόματα

Σήμερα Τρίτη η Ολομέλεια θα επικυρώσει τα 13 μέλη, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρόσωπα από κάθε κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΝΔ θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη ο οποίος προορίζεται για την θέση του προέδρου και των κ.κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Άδωνη Γεωργιάδη. Για τις υπόλοιπες 2 θέσεις ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Κώστα Κουτσογιαννακόπουλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσουν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κ.κ. Θεόδωρος Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής.

Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, την ΔΗΜΑΡ θα εκπροσωπήσει ο κ. Βασίλης Οικονόμου, την Χρυσή Αυγή ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Βασίλης Καπερνάρος και το ΚΚΕ ο κ. Σπύρος Χαλβατζής.

Επίσημα πάντως, η ανακοίνωση των μελών θα γίνει σήμερα ενώ εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση.