ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΑ: Δεν επηρεάζεται το εφάπαξ των στρατιωτικών

ΥΠΕΘΑ: Δεν επηρεάζεται το εφάπαξ των στρατιωτικών

Ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επηρεάζεται από την υπ. αριθμ. 30854/3809 απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον ανασχεδιασμό της νέας τεχνικής βάσης των εφάπαξ παροχών, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014.

Αυτό επεσήμαναν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τις εφάπαξ παροχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο, διευκρίνιζαν, διότι το εφάπαξ βοήθημα που λαμβάνουν είναι αμιγώς ανταποδοτικού και όχι προνοιακού χαρακτήρα. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν σχετικά, ότι στα στελέχη που εξέρχονται από το στράτευμα ή έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια μετοχικής σχέσης στους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοηθείας των Μετοχικών Ταμείων χορηγείται εφάπαξ βοήθημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοδιατάγματος 398 του 1974.

Παρατηρούσαν δε ότι οι εν λόγω ειδικοί λογαριασμοί είναι οικονομικά αυτοτελείς, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι φορείς-τομείς Πρόνοιας και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στη σχετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το εφάπαξ αυτό βοήθημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εκάστοτε αποδοχές (άθροισμα του βασικού μισθού, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, κ.λπ.), κατά την ημέρα εξόδου του δικαιούχου ή με τη συμπλήρωση 35ετίας του, καθώς και με τον αριθμό των ετών συμμετοχής του στον ειδικό λογαριασμό (Μετοχικό Ταμείο), ανέφεραν περαιτέρω οι ίδιες πηγές.