ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόμνημα Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ

Υπόμνημα Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ

Στο ΣΔΟΕ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες από το άνοιγμα των λογαριασμών των τριών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, περιμένει να ολοκληρώσει και να της στείλει το πόρισμά του, προκειμένου να τους καλέσει για να καταθέσουν.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως η επικαιροποίηση της λίστας μαρτύρων, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να κληθούν για να καταθέσουν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αρχικά είχε, άλλωστε, συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του αντιπροέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου μόνο στον εισαγγελέα, απορρίφθηκε. Αντίθετα, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, να μην κληθεί να καταθέσει ούτε στην Προανακριτική Επιτροπή ούτε στον εισαγγελέα, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε, για τη διευκόλυνση του έργου της, ορισμένοι μη ουσιώδεις μάρτυρες να καταθέσουν απευθείας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Γραπτό υπόμνημα 10 σελίδων απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων CM Advisors, Σάμπυ Μιωνής, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ με τον επίμαχο λογαριασμό ύψους 550 εκατ. δολαρίων.

Στο υπόμνημά του ο κ. Μιωνής κάνει λόγο για αμέτρητα ψέματα που έχουν γραφτεί για το πρόσωπο του και για συστηματικές ανακρίβειες, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι «είναι άδικο και θλιβερό πως η επιτυχία δύο Ελλήνων στο εξωτερικό αντί να αντιμετωπίζεται με περηφάνια αντιμετωπίζεται με φθόνο, κακεντρέχεια και διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας».

Ο κ. Μιωνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη, εσφαλμένη και απαράδεκτη την αναφορά σε δήθεν ελληνικό λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ ή 550 εκατ. δολαρίων στη λίστα Λαγκάρντ, γιατί τα χρήματα αυτά, όπως υποστηρίζει, ανήκουν σε διεθνή αμοιβαία κεφάλαια που υπόκεινται σε διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο ως προς τη νομιμότητα της περιουσίας τους. Επίσης, τονίζει ότι η περιουσία τους που αποτυπώνεται στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει σχέση ή σύνδεση με την Ελλάδα, τη CM Advistors και τον ίδιο ή τους συναδέλφους του ατομικά. Αναφορικά με την κ. Μαρία Παντέλη, το όνομα της οποίας βρίσκεται ση λίστα Λαγκάρντ και συνδέθηκε με τον επίμαχο λογαριασμό, ο κ. Μιωνής αναφέρει, ότι «ήταν απλά και μόνο χρήστης Ίντερνετ και ουδέποτε άσκησε διαχείριση στα χρήματα αυτά».

Στο ίδιο υπόμνημα ο ισραηλινός επιχειρηματίας χαρακτηρίζει συκοφαντικά και ψευδή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου πίσω από τον λογαριασμό και υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει ούτε την ίδια ούτε και κανένα άλλο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου, όπως δεν γνωρίζει να συμμετείχε κανείς τους σε αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειριζόταν επενδυτικά η CM Advisors Ltd. Επίσης, διαψεύδει ότι ήταν συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου ο Σταύρος Παπασταύρου, υποστηρίζοντας ότι ήταν εξωτερικός δικηγόρος.

«Είναι εξοργιστικό το πώς χρησιμοποιείται το αμοιβαίο κεφάλαιο για να επιχειρηθεί αντιπερισπασμός και αποπροσανατολισμός σχετικά με τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μιωνής. Αναφερόμενος, δε, στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι γνωρίζει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά και έχει τραπεζική εμπειρία, αλλά δεν αντελήφθη ότι η Μαρία Παντελή δεν περιγράφεται πουθενά ως δήθεν δικαιούχος του λογαριασμού των 550 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, υποστηρίζει ότι «οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, περί ατόμων εβραϊκής καταγωγής στη λίστα Λαγκάρντ έδωσαν τη σκυτάλη σε κάθε λογής ακραία και φασιστικά στοιχεία να ξεκινήσουν την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του».