ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Αν και στελέχη του υπουργείου Εργασίας άφησαν να διαρρεύσει ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία, είναι σαφές ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα απέχει...έτη φωτός, κυρίως λόγω της επιμονής της Τρόικας, η οποία απαιτεί πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω την εικόνα ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα- βήμα» και ότι είναι αισιόδοξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας σύντομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αργά το βράδυ του Σαββάτου απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απαιτώντας εξεπιτούτου να γίνει η έκτακτη σύσκεψη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία, δημιουργεί σίγουρα κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περίεργο είναι ότι η Τρόικα προέβη στην κίνηση αυτή αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το πλαίσιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, σημειώθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της Τρόικας, του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και της προέδρου του ΔΣ του ΟΑΕΕ Γεωργίας Κοτίδου.

Όπως φαίνεται η τρόικα προσπαθεί δια της πλαγίας οδού να ανοίξει την «Κερκόπορτα» σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θα «αγοράσουν» τις οφειλές, με σκοπό να αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής τις ακίνητες περιουσίες των οφειλετών.

Από την άλλη η κυβέρνηση φοβάται να αναλάβει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας επιθυμεί διακαώς να παραδώσει την «καυτά πατάτα» των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία στον επόμενο. Άλλωστε, ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει πως σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό επιθυμεί να απεμπλακεί από τα εργασιακά.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται κατασχέσεις κατοικιών και επιχειρήσεων